AMSTERDAM - Het moest het hoogtepunt van zijn roeicarrière worden, maar door een eenmansprotestactie en een gebroken spaan eindigde de 158ste editie van de Boat Race voor Roel Haen in een grote deceptie.

"Het lijkt wel een slechte film waarin ik gevangen zit", blikt de hevig teleurgestelde Haen zondag terug. "Het is echt een bizarre droom."

De roeier zat op 'slag' in de boot van Oxford en leek hard op weg naar de winst. "We lagen goed in de wedstrijd. We liepen de buitenbocht met ze mee met de binnenbocht op komst. Alles leek erop dat we gingen winnen toen de boot opeens stil kwam te liggen."

"Ik keek om en zag geen boot in het water of zoiets en riep nog dat we door moesten roeien. Toen pas zag ik die man in de buurt van mijn riem in het water. Het eerste waar je aan denkt is de veiligheid van die persoon en stop je met roeien."

Idioot

Een man probeerde door voor de boten van de prestigieuze universiteiten van Oxford en Cambridge te gaan liggen aandacht te vragen voor, naar eigen zeggen, de misstanden in de elitaire, kapitalistische maatschappij.

"Maar waarom ga je dan de Boat Race verstoren?", vraagt Haen zich af. "Daar staan 250.000 mensen langs de kant en kijken zeventien miljoen mensen op televisie naar. Dan kan je niet spreken van een elitair gebeuren. Jammer dat er zulke idioten rondlopen."

Met de protestactie was het leed van Oxford nog niet gedaan. Na de herstart kwamen de boten van de beide universiteiten te dicht bij elkaar waardoor de spanen botsten en een riem van Oxford brak. De scheidsrechter oordeelde dat de boot zelf schuld had aan de aanvaring en liet de race nu wel doorgaan.

"Ik denk dat we benadeeld zijn bij de herstart", beschrijft Haen de situatie waarbij de boten voor de bocht, een stuk terug op de rivier, de wedstrijd moesten hervatten. "Toch gingen we meteen weer volle bak en we liepen in het begin ook iets uit. Toen de spaan brak was het een gelopen race. We hebben het met zeven man nog wel tegen beter weten in geprobeerd."

Anoniem

Voor de roeier, na Gerritjan Eggenkamp en Sjoerd Hamburger pas de derde Nederlandse deelnemer aan de befaamde race op de Thames, een waarschijnlijk treurig einde aan zijn carrière in de boot.

"Dit was het denk ik. Ik heb er nog niet echt over nagedacht, maar ik zie me dit niet een tweede keer doen. Het kost veel kracht, energie en ook geld om een jaar lang hier alles voor opzij te zetten. Dit had de laatste race van mijn carrière moeten zijn. Enorm balen dat het zo gaat."

Het feit dat hij deel uit heeft gemaakt van wat nu al de meest besproken Boat Race ooit is, biedt hem weinig soelaas. "Dat is een dubieuze eer. Ik had liever gewoon gewonnen en in de anonimiteit gebleven."