AMSTERDAM - De Nederlander Bert-Jan Lindeman van Vacansoleil-DCM maakt zondag deel uit van een groep van twaalf renners die een vluchtpoging waagt in de klassieker Parijs-Roubaux.

De vluchtpoging werd op gang getrokken door de Belgen Kenny Dehaes en Frederik Veuchelen, eveneens van Vacansoleil-DCM, waarna nog een tiental renners aansluiting wisten te vinden. Meest opvallende naam in de kopgroep is die van Yaroslav Popovych.

De Raboploeg is er niet in geslaagd een mannetje mee te sturen met de vluchtpoging. Ook BMC en Sky zijn niet vertegenwoordigd.

De ontsnapping kwam pas na ruim anderhalf uur koers tot stand. Het eerste uur verliep onstuimig. Talloze vluchtpogingen werden door de hoge snelheid, een gemiddelde van boven de 48 kilometer per uur, in het peloton tenietgedaan.

Boonen

De grote favoriet voor de zege zondag is de Belg Tom Boonen. De kopman van Omega Pharma-Quick Step verkeert al het gehele voorjaar in bloedvorm met zijn winst in de Ronde van Vlaanderen als hoogtepunt. In Roubaix kan hij voor de vierde keer de klassieker op zijn naam schrijven, een evenaring van het record van zijn landgenoot Roger de Vlaeminck.

Daarnaast zegevierde Boonen ook in Gent-Wevelgem en in de E3-prijs Harelbeke. Mocht hij de Hel van het Noorden winnen, dan is hij de eerste renner ooit die alle vier de koersen in het zelfde voorjaar op zijn erelijst zet.

De Belg heeft één grote concurrent minder. De Zwitserse specialist Fabian Cancellara ontbreekt nadat hij bij een val in Vlaanderens Mooiste zijn sleutelbeen brak.