AMSTERDAM - De Nederlandse tennissers kunnen zich opmaken voor een promotieduel voor een plek in de wereldgroep van de Davis Cup in september.

Igor Sijsling en Jean-Julien Rojer haalden zaterdag in het dubbelspel het derde en beslissende punt binnen in de ontmoeting in de tweede ronde van de Europees-Afrikaanse zone tegen Roemenië.

Het kostte het Nederlandse koppel in de Sporthallen Zuid echter wel de nodige moeite om af te rekenen met Andrei Daescu en Florin Mergea. Sijsling en Rojer hadden vijf sets nodig: 6-3 7-6 (3) 6-7 (3) 3-6 9-7.

Aanvankelijk leek er geen wolkje aan de lucht voor de Nederlandse mannen. De eerste set werd via een enkele break met 6-3 gewonnen en ook in het tweede bedrijf namen de mannen van Davis Cup-captain Jan Siemerink een break voorsprong.

De steeds beter spelende Roemenen braken terug, maar in de tiebreak werd het alsnog 2-0 in sets.

Tweede wedstrijdpunt

In de derde set had Roemenië de overhand, maar breaks kwamen er niet. In de tiebreak sloegen de bezoekers echter toe en ook de vierde set was voor de Roemenen.

Daardoor was een beslissende set nodig waarin Oranje twee keer een break ongedaan maakte. Op 8-7 kreeg Nederland drie matchpunten. Op het tweede wedstrijdpunt was het raak.

Thomas Schoorel en Robin Haase hadden Oranje vrijdag tegen de verzwakte Roemeense ploeg al op een 2-0 voorsprong gezet.

De loting voor de play-offwedstrijden is woensdag.

Lees alles over de Davis Cup op NUsport

Lastig dubbelspel brengt Oranje de zege