AMSTERDAM - Thomas Schoorel en Robin Haase hebben het Nederlandse Davis Cup-team op de eerste dag van het treffen met Roemenië een 2-0 voorsprong bezorgd.

De Amsterdammer bleek vele maten te groot voor Petru Alexandru Luncanu, die de 443e plaats op de wereldranglijst bezet: 6-1, 6-3 en 6-3.

Van een echte wedstrijd in de Sporthallen Zuid in Amsterdam was geen sprake. Schoorel hoefde aanvankelijk niet meer te doen dan de bal in het spel te houden en te wachten op een afzwaaier van zijn opponent.

In het tweede bedrijf spartelde Luncanu even tegen. De Roemeen repareerde zelfs een break achterstand. Schoorel schakelde echter een tandje bij en stoomde door naar de zege.

Roemenië treedt dit weekeinde niet aan op volle oorlogssterkte. Integendeel: door een boycot van Victor Hanescu, Adrian Ungur, Victor Crivoi, Marius Copil en Horia Tecau moet captain Ciprian Porumb een beroep doen op spelers die normaal gesproken actief zijn op het derde niveau of zelfs daar nog onder.

Haase

Later op de dag komt Robin Haase in actie. De hoogst geklasseerde Nederlander op de wereldranglijst treedt in het strijdperk met Andrej Daescu.

In het dubbelspel wordt de Nederlandse eer zaterdag verdedigd door Jean-Julien Rojer en Igor Sijsling.

Als Nederland afrekent met de Roemenen, speelt het in het najaar een promotie-/degradatieduel om een plek in de Wereldgroep van 2013.