HOOGEVEEN - Bart Veldkamp vertrekt bij de schaatsploeg van TVM. Dat meldde het commerciële team vrijdag. De oud-schaatser was de afgelopen twee jaar naast hoofdcoach Gerard Kemkers als trainer werkzaam bij de verzekeringsformatie.

Door Anne Joldersma

"Ik ga mij richten op consultancy in de schaatssport'', aldus Veldkamp in een eerste reactie. "De afgelopen twee jaar heb ik plezierig met Gerard Kemkers en alle overige TVM-leden samengewerkt."

"We hebben in die twee jaar met onze schaatsers mooie resultaten behaald. Ik kijk daar met een positief gevoel op terug. Mijn ambities reiken echter verder dan de positie die TVM mij kan bieden. Daar heb ik goed over nagedacht en uiteindelijk besloten dat ik het verstandiger vind om mijn eigen weg te gaan."

Teammanager Patrick Wouters laat aan NUsport weten dat TVM zich de komende weken gaat beraden over de nieuwe invulling van de technische staf. Zeker is dat de ploeg een nieuwe coach zal aantrekken.

Eigen ideeën

"Dat is wel wat ik verwacht", aldus Wouters die niet heel verrast is door het besluit van Veldkamp. "We hebben de afgelopen tijd goede gesprekken gevoerd. Bart is heel ambitieus. Wij boden behoorlijk wat ruimte voor zijn eigen ideeën, maar hij wil zijn visie graag breder toeleggen.''

De rol van Veldkamp bij TVM was de afgelopen seizoenen meer dan enkel de assistent van Kemkers. ''Gerard was de hoofdtrainer, maar daarnaast was er veel ruimte voor Bart. Hij kiest nu echter zijn eigen weg.”

De oud-schaatser had onder meer de focus op Jan Blokhuijsen, waar Kemkers zich concentreerde op kopman Sven Kramer. Daaronder opereerde Geert Kuiper als assistent-trainer.

Tijssen

De naam van Rutger Tijssen wordt nadrukkelijk genoemd als opvolger van Veldkamp bij TVM. De coach werkte afgelopen seizoen samen met Marianne Timmer bij Team Liga maar zijn contract werd daar niet verlengd. Donderdag werd bekend dat Linda de Vries, die eerder al ontevreden vertrok bij Timmer, de overstap maakt naar TVM.

Wouters wil vooralsnog niet ingaan op de mogelijke komst van Tijssen als coach naar de verzekeringsformatie. "Daarvoor is het veel te vroeg. De komende weken gaan wij hier rustig overzitten. Er zijn nu ook belangrijke schaatsers op vakantie. We willen ook eerst met hun overleggen."

Tijssen stond afgelopen seizoen De Vries bij in de sprintformatie van Timmer. De samenwerking leverde zilver op bij het NK allround en brons op de 1500 meter bij de WK afstanden. Daarnaast waren er vierde plaatsen bij het EK en het WK allround.

Hoogtepunt van het seizoen was echter het mondiale goud van De Vries op de ploegenachtervolging in een samenstelling met onder meer Ireen Wüst.

Goud

Over de toekomst van Kuiper bij TVM wordt volgens Wouters pas gesproken na de komst van de vervanger van Veldkamp. Kuiper, die met een onderbreking van een jaar al sinds de oprichting van de ploeg voor TVM werkt, heeft een aflopend contract dat vooralsnog niet is verlengd.

"Zijn rol was het afgelopen seizoen al anders", verklaart Wouters. "We zijn met hem in gesprek, maar het hangt er van af hoe de rest van de technische staf eruit komt te zien."