VALENCIA - AZ kan zich in de beslissende fase van het seizoen volledig op de Nederlandse competitie concentreren. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek nam donderdagavond in en tegen Valencia nogal pijnlijk afscheid van het Europese avontuur (4-0 verlies, na 2-1 winst in Alkmaar).

Vorige maand werd AZ al uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi. Een goed seizoen zonder hoofdprijs is daardoor zeker niet ondenkbaar voor de huidige nummer twee van de eredivisie.

Verbeek zei het afgelopen zondag in Arnhem nog na de 2-2 bij Vitesse. ''We hebben te vaak opstartproblemen. We beginnen dan gemakzuchtig aan de eerste of tweede helft. Als de motor eenmaal loopt, kunnen we aardig voetballen'', merkte hij op.

Slecht verdedigen

Ondanks alle waarschuwingen van Verbeek ging AZ in het matig bezette Estadi de Mestalla opnieuw in de fout. Na amper een kwartier leidde Valencia al met 2-0. Van een groot Spaans overwicht was geen sprake, van slecht verdedigen bij de bezoekers des te meer.

De Franse verdediger Adil Rami kwam tot zijn eigen verbazing twee keer tot scoren. Eerst profiteerde hij met een kopbal van een zwakke dekking bij Nick Viergever en pijnlijk mistasten van doelman Esteban. Kort daarna maakte Rami na een voorzet vanaf de vleugel opnieuw gebruik van de chaos in de Alkmaarse gelederen, 2-0.

Terugzakken

Het terugzakkende Valencia gaf AZ na de succesvolle beginfase de kans om zich te herstellen. Uitgespeelde kansen dwongen de Alkmaarders echter niet af. Middenvelder Adam Maher zorgde met een fraai afstandschot voor het enige werk voor doelman Diego Alves.

Na de pauze keerde Brett Holman niet terug bij AZ. Johann Berg Gudmundsson, die door de rentree van Roy Beerens (hersteld van een ribblessure) op de bank moest beginnen, was zijn vervanger.

Eigen schuld

AZ verspeelde door eigen schuld de kans op een verlenging. In de 56e minuut verdedigde de ploeg van Verbeek dramatisch uit, waardoor Jordi Alba via Dirk Marcellis de bal over de doellijn wist te tikken (3-0).

Met een bekeken schot tilde Pablo Hernandez in de slotfase de stand naar 4-0. In de 84e minuut maakte Hedwiges Maduro bij Valenia zijn langverwachte rentree na lang blessureleed.

Valencia - AZ