AMSTERDAM - Joost Posthuma maakt woensdag in de Scheldeprijs na een afwezigheid van een kleine twee weken wegens problemen met zijn voorhoofdsholte weer zijn opwachting in het wielerpeloton.

Eigenlijk gebeurt dat eerder dan verwacht. "Ik zit pas sinds maandag weer op de fiets. Het lag dan ook niet in de lijn der verwachting", vertelt de renner van RadioShack-Nissan-Trek aan NUsport terwijl hij in de auto zit richting Antwerpen.

"Ik train pas weer sinds maandag. Vandaag moest ik eigenlijk toch een lange dag maken dus waarom niet meteen in de Scheldeprijs?"

Hoge verwachtingen van de koers heeft hij dan ook niet. "De Scheldeprijs is een koers die of meevalt of tegenvalt. Als ik hem uitrijd is mijn dag al geslaagd. Je kan beter met zeven man dan met zes man aan de start verschijnen", refereert hij aan de blessuregolf die door zijn ploeg trekt.

Door de vele afwezigen moet Posthuma serieus rekening houden met een uitverkiezing voor de Hel van het Noorden. "Normaliter rijd ik de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Maar de bezetting is nu dun bezaaid, dus mag ik hopen op een startbewijs voor Parijs-Roubaix."

"Eerlijk gezegd heb ik daar nog helemaal niets te zoeken. Met één dag training kan je die koers eigenlijk niet rijden. Als er veel zieken zijn moet je wel. Maar liever niet."

Cancellara

De grootste tegenslag voor RadioShack vond afgelopen zondag in de Ronde van Vlaanderen plaats. Kopman Fabian Cancellara kwam ten val en brak zijn sleutelbeen. Daardoor kan de tweevoudig winnaar van de Noord-Franse klassieker niet aan de start verschijnen.

"Natuurlijk is Fabian de steunpilaar van onze ploeg deze weken", beschrijft Posthuma de impact van het wegvallen van de Zwitser. "Kijk alleen maar naar alles wat hij doorgaans in het voorjaar laat zien."

"Ook zondag in de Ronde. Toen Fabian viel was er meteen een stuk spanning van de koers af. Zeker voor onze ploeg. Cancellara brengt toch wat spektakel in zo'n koers, bijvoorbeeld door een ontsnapping."

Door de afwezigheid van de kasseienspecialist begint RadioShack nu zonder uitgesproken leider aan Parijs-Roubaix. "Ik denk dat we inderdaad niet met kopmannen moeten gaan werken", blikt Posthuma vooruit. "Meezitten in de finale moet ons doel zijn."