BARCELONA - Clarence Seedorf kan zijn vijfde triomf in de Champions League vergeten. De 36-jarige middenvelder was dinsdagavond met AC Milan niet opgewassen tegen Barcelona.

Dat was voor de titelverdediger na de 0-0 vorige week in Milaan ruim voldoende om zich voor het vijfde opeenvolgende jaar bij de laatste vier op het kampioenenbal te scharen.

In de halve eindstrijd speelt de Spaanse ploeg tegen de winnaar van het tweeluik tussen Chelsea en Benfica.

De Nederlandse arbitrage, onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers, bleef aardig overeind in de Europese kraker. Met twee strafschoppen, beide benut door Lionel Messi, verliep de eerste helft met meer commotie dan het tweede bedrijf.

Gangmaker

Van een min of meer ingecalculeerd groot overwicht van Barcelona was aanvankelijk geen sprake. Dat kwam zeker ook door de aanvallende tactiek van AC Milan, met Seedorf in de beginfase in een opvallend actieve rol. Al snel nam Barcelona echter het initiatief over, uiteraard met Messi als gangmaker.

Nadat de kleine baltovenaar zijn derde kans had gemist, mocht de Argentijn na elf minuten voor de eerste keer van elf meter aanleggen nadat hij zelf door Luca Antonini was neergelegd. Messi faalde niet, 1-0.

Milan was amper onder de indruk. Na ruim een half uur kwam de Italiaanse ploeg op gelijke hoogte. Robinho speelde zich knap vrij, waarna de bal via Zlatan Ibrahimovic bij Antonio Nocerino belandde. Hij scoorde koel, 1-1.

Handtastelijk

Mede dankzij Kuipers kwam Barcelona nog voor de rust opnieuw op voorsprong, weer via Messi uit een strafschop.

De 39-jarige Tukker vond niet geheel ten onrechte dat Alessandro Nesta te handtastelijk was ten opzichte van Sergio Busquets. Tijdens de felle protesten van de Milanezen kreeg Seedorf geel van zijn landgenoot.

De hoop op een nieuwe, toereikende gelijkmaker verdween bij AC Milan na rust snel. Andres Iniesta bracht de marge in de 53e minut op twee treffers (3-1). Na een uur moest Seedorf naar de kant, in zijn 46e en waarschijnlijk laatste optreden in de knock-outfase van de Champions League.

In de slotfase kreeg vooral Barcelona nog kansen op meer doelpunten.

Bekijk de hoogtepunten van het duel