VITORIA-GASTEIZ - Daryl Impey heeft dinsdag de tweede etappe van de Ronde van Baskenland op zijn naam gebracht. 

De Zuid-Afrikaanse renner, in dienst van GreenEdge, zag een dappere aanval in de slotfase van de laatste omloop door finishplaats Vitoria-Gasteiz beloond.

Impey sprong, na ruim 165 kilometer koers, 400 meter voor de eindstreep weg en hield net stand. Zijn ploeggenoot Allan Davis won de sprint van het jagende peloton.

De Australiër versloeg de Italiaan Davide Appollononio. Rabobanktroef Michael Matthews eindigde als vijfde. 

Voor GreenEdge was de etappewinst een opsteker na de valpartij van Sebastian Langeveld in de Ronde van Vlaanderen. De Nederlander botste op een toeschouwer en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Kruijswijk

De Spanjaard José Joaquin Rojas heeft ondanks het behoud van de leiderstrui geen voorsprong in tijd op de concurrenten. Klassementsrenners als Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Wout Poels handhaafden zich gemakkelijk in de grote groep en kijken uit naar de etappe van woensdag. Daarin doemen de eerste bergen op.

Robert Gesink, niet fit begonnen aan het Noord-Spaanse evenement, haakte in de finale af. De klimmer van Rabobank verloor, in het wiel van Stef Clement, meer dan twee minuten.

Ploegleider Frans Maassen tilde daar niet zwaar aan. Gesink is vooral in Baskenland om wedstrijdkilometers te maken, zei hij. Later op de avond werd toch besloten dat Gesink woensdag niet meer van start gaat.