AMSTERDAM - Na een dienstverband van zes jaar ruilt Wouter olde Heuvel de zekerheid van een verblijf bij sponsor TVM in voor een avontuur in het ongewisse met het nog sponsorloze team van coach Jan van Veen.

"Sommige mensen zeggen wel dat het misschien een domme stap is", zegt Olde Heuvel tegen NUsport over zijn keuze.

"Maar ik ga het avontuur gewoon aan. Koen (Verweij, red.) en Marrit (Leenstra) hebben ook al toezeggingen gedaan. Met zijn drieën hopen we een ploeg neer te kunnen zetten die aantrekkelijk is voor een sponsor."

De schaatser zegt enige tijd terug te zijn benaderd door Van Veen, waarop hij het gesprek met de coach is aangegaan. "Ik kende Jan eigenlijk alleen van 'buitenaf', maar ik wilde wel weten wat hij te zeggen had. Het klikte vervolgens erg goed."

Lang nagedacht

Zo goed dat Olde Heuvel de deur bij TVM, waar hij sinds de overstap vanuit Jong Oranje rijdt, na zes jaar achter zich dicht trekt. "Ik heb er lang over nagedacht", verklaart hij zijn keuze, "maar na zo'n lange tijd is het goed om iets anders te doen."

"Een nieuwe trainingsomgeving kan goed voor me zijn. Ik heb heel lang bij TVM gezeten en daar behoorlijk wat ups en downs meegemaakt. Ik heb er mooie titels gewonnen (twee keer nationaal kampioen allround, red.) maar ook veel blessures gekend.''

Volgens de Tukker vond zijn voormalige werkgever het jammer dat hij vertrok, maar steunen zij hem in zijn keuze. Vorige week werd al duidelijk dat ook zijn oudere broer Remco de verzekeringsploeg verlaat. Hij zet zijn schaatscarriere voort in het marathonpeloton.

Kramer

Bij TVM stond de jongste Olde Heuvel vooral te boek als de sparringpartner van kopman Sven Kramer. Een rol die hij zelf bagatelliseert. "Met Jan (Blokhuijsen -red.) vormden we een mooi allroundteam, maar Sven was zelf lange tijd geblesseerd en ik had ook te kampen met blessures."

"Zonder mijn steun werd Sven dit jaar ook Europees- en wereldkampioen allround. Het is echt niet zo dat hij niet zonder mij kan trainen. Maar goed, we konden goed met elkaar overweg. Kennen elkaar door en door. Het is wel jammer dat dat ophoudt."

Over zijn voorlopig sponsorloze avontuur maakt de 25-jarige schaatser zich geen zorgen. "Het is een uitdaging en weet je: als we geen sponsor weten te vinden ben ik bereid zelf voor die kampen te betalen. Ik wil best in mijn sport investeren."