AMSTERDAM - Het bestuur van de Atletiekunie heeft het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Londen in een brief het verzoek gedaan of er komende zomer ook een metrohalte kan worden hernoemd naar Fanny Blankers-Koen.

Door Michel Abbink

In totaal krijgen liefst 361 haltes van het uitgebreide Londense ondergrondse netwerk op de door Transport for London ontwikkelde 'Olympic Legends Map' de naam van een atleet.

Onder de sporters die worden geëerd bevinden zich vijf Nederlanders: de zwemmers Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband, judoka Anton Geesink, wielrenster Leontien van Moorsel en hockeyer Stephan Veen.

De atlete die tijdens de vorige Spelen van Londen in 1948 liefst vier gouden medailles won, Fanny Blankers-Koen, krijgt echter geen ‘eigen’ station.

“Het ontbreken van Fanny zou berusten op een pijnlijke vergissing. We dringen er nu op aan om deze vergissing te herstellen”, aldus de Atletiekunie in een aan voorzitter Sebastian Coe van het organisatiecomité gerichte brief.

Blankers-Koen, die in 2004 overleed, werd in 1999 door de internationale atletiekfederatie IAAF uitgeroepen tot atlete van de eeuw.

Bekijk de olympische kaart van de Londense metro (pdf)