RIMINI - Marco Pantani is overleden aan een hartaanval, die veroorzaakt werd door een opeenhoping van vocht in de hersenen. Dat is een eerste conclusie na de autopsie die maandag in Rimini is uitgevoerd.

Volgens een patholoog zal het nog weken duren alvorens de exacte doodsoorzaak kan worden bekendgemaakt. "We kunnen geen enkele doodsoorzaak uitsluiten. Verder onderzoek zal nog enkele weken in beslag nemen", verklaarde professor Giuseppe Fortuni na de autopsie.

Op de vraag of Pantani een overdosis medicijnen heeft genomen, antwoordde Fortuni: "Er zijn geen tekenen van een cocktail van medicijnen. Maar er zijn ook geen bewijzen om dit uit te sluiten."

Het wordt voorlopig niet duidelijk of Pantani zelfmoord heeft gepleegd of - bijvoorbeeld - is bezweken aan 'giftige' medicijnen. Toch staat voor de moeder van Pantani vast dat haar zoon geen andere kant op kon: "Jullie hebben hem vermoord". Het was een aanklacht tegen de hele wielerwereld, uit de mond van een diep geëmotioneerde moeder.

Depressief

Pantani was de laatste jaren depressief. De Italiaan kon moeilijk omgaan met zijn matige prestaties en dopingaanklachten. "Niemand heeft me ooit goed begrepen", schreef hij in zijn laatste levensdagen. "Zelfs mijn familie niet. Ik voel me alleen."

'De Piraat' zou verslaafd zijn geraakt aan drugs en mede daardoor ruim 20 kilo zijn aangekomen. Een vriend van de wielrenner bevestigde maandag dat Pantani van plan was om op 27 februari naar Bolivia te vertrekken om daar in een kliniek van zijn verslaving af te komen.

Zo ver kwam het niet. Pantani werd afgelopen zaterdag dood aangetroffen in een hotel in de Italiaanse badplaats Rimini. In de kamer waar Pantani halfnaakt stierf, vond de politie grote hoeveelheden farmaceutische producten: Control, Surmontil en Flunox, allemaal antidepressiva en middelen tegen angstcomplexen. Ook trof de politie in de kamer aantekeningen aan. Daar zat geen afscheidsnotitie tussen.