AMSTERDAM - Tweevoudig Nederlands kampioene Thijsje Oenema vertrekt volgens Team Corendon bij de ploeg van de coaches Renate Groenewold en Peter Kolder.

De sprintster wil volgens het vroegere Team Op=Op na het meest succesvolle seizoen uit haar carrière gaan samenwerken met Marianne Timmer. Het kamp van de Friezin is echter zeer verbaasd door deze mededeling.

Oenema kende onder Groenewold en Kolder een prima seizoen De 23-jarige rijdster pakte de nationale afstandstitels op de 500 en 1000 meter, debuteerde op het Essent WK Sprint met een tiende plaats en behaalde op de Essent WK Afstanden een bronzen medaille op de 500 meter.

Het was dan ook enigszins verrassend dat Team Corendon zondagmiddag middels een persbericht het vertrek van Oenema bij de ploeg aankondigde.

Jammer

In het communiqué liet Teammanager Chiel van Praag weten het vertrek van Oenema te betreuren: "We vinden het uiteraard jammer dat Thijsje dit besluit heeft genomen. Ze heeft bij ons het afgelopen seizoen mooie resultaten geboekt, mede dankzij de coaches en de manier waarop wij binnen de ploeg met elkaar omgaan."

"Daags voor het WK Afstanden hebben we een mondelinge en schriftelijke overeenstemming met haar en haar manager bereikt over een nieuw tweejarig contract. Wat haar vervolgens heeft doen besluiten daar alsnog vanaf te zien, is ons een raadsel eerlijk gezegd. Maar we wensen haar uiteraard wel heel veel succes."

Het persbericht meldt verder dat Oenema graag zou willen rijden onder oud-sprintster Marianne Timmer, coach bij Team Liga.

Niet correct

Het kamp-Oenema reageerde later op zondag echter verbaasd op het persbericht van Team Corendon. De Friezin wilde zelf geen commentaar geven, maar verwees door naar juriste Hetteke Frima van NL sporter.

Zij reageerde als volgt: "Het persbericht dat vandaag door Team Corendon is uitgegeven, verbaast ons, in die zin dat de inhoud ervan niet correct is. Wij begrijpen die inhoud daarom ook niet en zullen daarover contact opnemen met de manager van het Team en kijken hoe we dat verder gaan oplossen en afhandelen."

"Wat ons betreft is het uitgeven van het persbericht van vandaag voorbarig. Bovendien is de inhoud ervan niet van tevoren gecommuniceerd met Thijsje en dat is natuurlijk op zijn minst niet netjes. We willen nu in overleg met Corendon kijken wat de gevolgen zijn van deze manier van communiceren en hoe zij daar een oplossing voor zien."

Liga

Frima en Oenema willen eerst contact opnemen met Team Corendon voordat er mededelingen over het al dan niet afzien van een verdere samenwerking gedaan kunnen worden: "Wij zijn niet van plan dit via de media uit te spelen."

Frima bevestigde wel dat er contact is geweest tussen Team Liga en Oenema. "Die contacten zijn evenwel nog in de verkennende fase. De komende tijd zal uitwijzen hoe dat verder verloopt."
Team niet compleet

Team Corendon bestaat op dit moment uit de nieuwkomers Jorien Voorhuis, Roxanne van Hemert, Floor van den Brandt en het verlengde onlangs al de contracten van Annouk van der Weijden, Marije Joling, Natasja Bruintjes en Carlijn Achtereekte.

Het team is hiermee nog niet compleet en zal volgens het management met nog een of twee rijdsters worden uitgebreid.