NIJMEGEN - NEC is zondagmiddag door een 2-0-overwinning op De Graafschap opgeklommen naar de achtste positie op de ranglijst. De bezoekers uit Doetinchem speelden ruim een helft met tien man, na een rode kaart voor Lion Kaak in de 42e minuut.

De Nijmegenaren begonnen furieus aan het duel. Al na vijftig seconden was Navarone Foor dicht bij een treffer, maar hij kwam een paar centimeter tekort om een voorzet van Kevin Conboy koppend te verzilveren.

Het bleek het startschot van een ware stormloop op het doel van Joost Terol. Dat het nog twaalf minuten duurde voordat NEC scoorde, was gezien het overwicht en de kansen een klein wonder. Na een prima combinatie met Género Zeefuik scoorde Lasse Schöne dan toch 1-0.

Rood Kaak

De Graafschap stelde daar nauwelijks iets tegenover. Het elftal van interim-coach Richard Roelofsen hing als los zand aan elkaar, speelde zonder bezieling en leek zonder enig strijdplan naar Nijmegen te zijn gekomen.

Nadat Lion Kaak drie minuten voor rust direct rood had gekregen van scheidsrechter Ruud Bossen, was het toch al niet aanwezige verzet van de Doetinchemmers definitief gebroken.

Dat met slechts 1-0 gerust werd, dankte de thuisploeg vooral aan zichzelf. De Nijmegenaren speelden gemakzuchtig, in een te laag tempo, waren erg slordig in de eindpass en verprutsten kans op kans.

Zeefuik

Ook in de tweede helft was het veldoverwicht duidelijk voor de thuisploeg. Tot echt grote kansen leidde dat nauwelijks. Tot Zeefuik in de 58e minuut werd weggestuurd en simpel kon scoren, 2-0.

NEC ging daarna nadrukkelijk op zoek naar meer treffers en kreeg via Foor en invaller Youri Loen ook grote kansen. Maar ondanks de ruim twintig doelpogingen in de gehele wedstrijd, bleef de teller op twee staan.

De ploeg van Pastoor passeert door de zege FC Groningen en Roda JC op de ranglijst en staat nu achtste. De Graafschap blijft achttiende en laatste in de eredivisie.