GRONINGEN - Bas Dost heeft sc Heerenveen zaterdagavond in de race om de bovenste plaatsen van de eredivisie gehouden.

De spits maakte de eerste en tweede treffer voor zijn club in de uitwedstrijd bij een gehandicapt FC Groningen (1-3).

Dost verstevigde zijn leidende positie in het klassement van topschutters. Hij voert de ranglijst aan met 25 treffers.

De centrumspits kreeg ook tegen FC Groningen veel hulp van Luciano Narsingh, die beide doelpunten van Dost vanaf de rechterflank voorbereidde. De Amsterdammer mag zich de beste aangever van de eredivisie noemen.

Excuus

Als excuus voor de alweer achtste nederlaag na de winterstop kon trainer Pieter Huistra een waslijst met afwezigen opvoeren.

Kees Kwakman, Koen van de Laak, Emil Johansson, Maikel Kieftenbeld, Jonas Ivens, Nicklas Pedersen en Tim Sparv ontbreken al langer in de selectie die het seizoen zo graag weer wil afsluiten in de play-offs om Europees voetbal.

Virgil van Dijk meldde zich op het laatste moment met buikgriep af voor het beladen duel tussen de twee beste profclubs uit het noorden.

Initiatief

Zonder het achttal moest FC Groningen vooral in de eerste helft het initiatief aan sc Heerenveen laten. Met zijn 24e treffer van het seizoen bracht Bas Dost de bezoekers uit Friesland in de 24e minuut terecht op voorsprong.

Narsingh miste vervolgens twee riante mogelijkheden op een tweede doelpunt. De thuisclub was efficiënter en bekroonde in de 36e minuut de eerste goede aanval met de gelijkmaker. Tom Hiariej vond het hoofd van Dusan Tadic, die koelbloedig raak kopte: 1-1.

Hachelijk

Dost, opnieuw op aangeven van Narsingh, kopte sc Heerenveen vlak voor rust echter opnieuw op voorsprong. Na rust slaagde FC Groningen het gebrek aan kwaliteit wel met veel vechtlust te compenseren. Dat leidde tot enkele hachelijke momenten voor het doel van sc Heerenveen.

David Texeira kreeg in de slotfase de beste kans op de gelijkmaker. De spits stuitte echter op Viktor Elm, die op de doellijn stond. Uitgerekend Elm besliste de ontmoeting even later met een geplaatst schot: 1-3.