Voor wie zondag geen tijd dan wel zin heeft naar de Ronde van Vlaanderen te kijken: Philippe Gilbert wint. Een week later is Thor Hushovd van Parijs naar Roubaix de snelste.

Amstel Gold Race, 15 april? Tot de Keutenberg gebeurt er helemaal niets. Dan rijdt er een groepje weg, gaat Rabobank de koers controleren en vervolgens wint er een niet-Raborenner.

Verderop in het wielerseizoen gaan de broertjes Schleck (“van die openlijke broederliefde krijg ik altijd jeuk”) de Tour de France in ieder geval niet winnen (“Ik heb toch het gevoel dat ze er niet alles voor doen”). Mark Cavendish voegt de olympische wegrace toe aan zijn palmares, Gilbert pakt ook het WK op de weg en Karsten Kroon wint op 7 oktober Parijs - Tours.

En oh ja, Wilco Kelderman (“die kan sprinten, klimmen én tijdrijden”) wordt de verrassing van het seizoen.

Muziek

Aan het woord Michiel Elijzen. Oud-prof, 29 jaar pas, nu ploegleider bij de Belgische Lotto-formatie en groot muziekliefhebber. Volkskrant-verslaggever Mark Misérus nam, voor in ieder geval een origineel verhaal in de nieuwste uitgave van wielertijdschrift De Muur, het seizoen 2012 met Elijzen door aan de hand van muziek.

Bij de Waalse Pijl (woensdag 18 april) denkt Elijzen bijvoorbeeld aan ‘Up on the hill’ van Fun Lovin’ Criminals. Dat zal best. Of Misérus vooraf ook geweten heeft dat zijn gesprekspartner zo uitgesproken zou zijn (“Evans? Ik vond hem maar een wieltjeszuiger” en “BMC wordt dit seizoen het sterkste team”) is niet bekend. Dit zijn in ieder geval de verhalen die er toe doen.

Net als de hier vaker bewierookte rubriek ‘Beroep: Wielrenner’, deze keer met Sebastian Langeveld. Die zegt onder meer: “Wielrennen is voor een heel groot gedeelte jezelf voor de gek houden”, als het gaat over de dag voor koers, wanneer alle toppers zeggen dat de benen goed zijn.

Tom Boonen, doorgaans te porren voor maximaal tien minuten interviewtijd, heeft inmiddels zijn medewerking toegezegd aan deze rubriek waarin vragen worden gesteld waar doorgaans geen tijd voor is. Het wachten is op Alberto Contador. Lance Armstrong is ook goed.

Wilfried de Jong

Niet alles in deze Muur is trouwens makkelijk behapbaar (Herman Chevrolet over koekendozenromantiek), maar zo zijn er in elke koers renners die het tempo niet bij kunnen houden. Daarover horen we later wel weer. Of niet.

Het is beter van de ruimte gebruik te maken en te attenderen op dat heerlijke wielerverhaal van Wilfried de Jong, de vleesgeworden definitie van multimediaal.

Wie zijn theatervoorstelling Man & Fiets niet zag is inmiddels te laat, maar krijgt volgende week de kans om de Holland Sport Special over Parijs-Roubaix op tv te zien.

En op 1 mei komt zijn nieuwe verhalenbundel Kop in de Wind uit. Het verhaal over Mona Lisa in deze uitgave is daaruit een voorpublicatie, waarin de lezer vrijwel constant heen en weer wordt gesmeten tussen fictie en non-fictie en met regelmaat smeekt om vaste asfaltgrond onder de wielerschoentjes.

Cijfer: 7,5

De Muur, nummer 36

Uitgever: L.J. Veen
ISBN-nummer: 978 90 204 1187 4
Auteurs: verschillende
Pagina’s: 143
Prijs: 12,50 euro