KERKRADE - Europees voetbal lijkt voor Willem II onbereikbaar na een kansloze 2-0-nederlaag zaterdag bij Roda JC. Er is een grote kans dat trainer Hans Westerhof na dit seizoen vertrekt bij de Tilburgers. Hij had Europees voetbal ten doel gesteld en pas als dat streven zou worden gerealiseerd, zou er een gesprek over een langer verblijf bij Willem II volgen.

Niet zozeer de nederlaag als wel de wijze waarop die tot stand kwam, geeft aan dat de Tilburgers in een vrije en moeilijk te stuiten val zijn geraakt. Willem II voetbalde in Kerkrade de slechtste wedstrijd van dit seizoen. Roda JC kwam door de zege in punten gelijk met Willem II.

Leekens

"Deze wedstrijd was belangrijker dan die tegen AC Milan", vond trainer George Leekens met de povere positie op de ranglijst in gedachten. "Bewust namen we risico, ook na die rode kaart voor Van Dijk. Bij 1-0 konden we ook voor één spits kiezen en het zaakje dichttimmeren."

Roda besloot anders, mocht dat ook dankzij een lankmoedig en zonder vertrouwen voetballend Willem II. De Tilburgers bakten er op twee kansen voor Landzaat en Bombarda in de 47e en 48e minuut nauwelijks iets van. Bij de start was Mariano Bombarda buiten de ploeg gelaten. "Omdat ik drie niet aan een plaats gebonden aanvallers nodig had tegen dit Roda", vond Westerhof. Na de 3-0-nederlaag bij SC Heerenveen

Bombarda

Dat Bombarda na 36 minuten toch mocht opdraven, dankte hij aan een domme rode kaart voor Gregoor van Dijk. De ongedisciplineerde Van Dijk ging na 12 minuten in de fout tegen Landzaat. Een tackle op de enkels van Abdellaoui leverde hem later een tweede gele kaart op.

Roda JC stond toen al een half uur op 1-0. Tchoutang scoorde al na 4 minuten na een simpele dieptepass van Van Dessel. De goal smoorde alle goede bedoelingen van Willem II. Zelfs tegen tien man en met extra aanvaller Bombarda voetbalde de ploeg als aangeschoten wild. Willem II kon tegen een consoliderend Roda, dat zich wel de beste mogelijkheden schiep, nooit aanspraak maken op de gelijkmaker.

Lawal

Met de goal van Lawal in de 58e minuut was Roda JC - Willem II vroeg beslist. Westerhof maakte na afloop een net zo verslagen indruk. "We brachten te weinig vanaf de flanken. Met de goal van Lawal ebde het geloof in eigen kunnen volledig weg."

Leekens prees juist de mentale kracht van zijn elftal. "Af en toe zag ik zelfs goed voetbal", grijnsde de Belgische trainer. "Eerlijk gezegd had ik dat na AC Milan deze week niet verwacht."

Vitesse

Verdedigen tegen Vitesse loont. In navolging van laag geklasseerde ploegen als Sparta en Fortuna Sittard verliet zaterdag een behoudend spelend FC Den Bosch het Gelredome met een punt: 1-1.

Blunder

Zes dagen na verdiende overwinning op Feyenoord (2-1) dankten de Arnhemmers het behaalde puntje aan een blunder van doelman Mampaey. De Belg verkeek zich in de 34e minuut op een voorzet van Kreek, waardoor Diarra de bal in het lege doel kon koppen. Vitesse had geluk dat scheidsrechter Braamhaar in de 60e minuut de bal op de stip weigerde te leggen toen Mourad over de knie bij Laros ging. "Dat was een strafschop", vond ook trainer Sturing van de thuisploeg.

De oefenmeester van Vitesse constateerde voor de zoveelste keer dit seizoen dat zijn ploeg het spel maar niet kan maken. Net als tijdens de thuiswedstrijden tegen Sparta en Fortuna Sittard kreeg de ploeg tegen FC Den BoschFortuna

Laag tempo

VitesseFC Groningen

Eenzaam

FC Den Bosch begon het duel met slechts één spits. De eenzame aanvaller Van den Eede kreeg bij balbezit af en toe hulp van De Freitas. De behoudende strijdwijze leverde de bezoekers dankzij verdediger Knol in de 20e minuut succes op. De jeugdinternational schatte een voorzet van Mourad verkeerd in waardoor De Freitas de openingstreffer kon maken.

Beukering

Vitesse werd pas gevaarlijk nadat trainer Sturing in de 67e minuut in de persoon van Van Beukering een extra aanvaller in de ploeg had gebracht. De uit de eigen jeugdopleiding afkomstige spits dwong Mampaey in de 74e minuut tot een katachtige redding en trof tien minuten later van dichtbij het houtwerk. De rechter doelpaal voorkwam dat Vitesse tegen FC Den Bosch te ruim werd beloond voor de succesvolle jeugdopleding.

Van Beukering speelde net als zijn ploeggenoten Knol, Mbamba, Hofs, Amoah, Dingsdag, Riga en de op dit moment geblesseerden Janssen, Van der Schaaf en Zongo in het hoogste team van de Arnhemmers.