GELSENKIRCHEN - Schalke 04 staat er heel slecht voor in de Europa League. De ploeg van trainer Huub Stevens ging donderdagavond in de eerste wedstrijd tegen Athletic Bilbao in de kwartfinales op eigen veld pijnlijk onderuit: 2-4. 

Daarmee is de return volgende week in Spanje voor Schalke een vrijwel onmogelijke opgave.

Klaas-Jan Huntelaar, de topschutter van Schalke, kwam niet tot scoren. Hij schoot in de 88e minuut nog wel op de paal. Ploeggenoot Raul en Fernando Llorente (Athletic Bilbao) namen beiden ieder twee treffers voor hun rekening.

Athletic Bilbao kwam in de twintigste minuut op voorsprong dankzij een fout bij doelman Timo Hildebrand. De keeper van Schalke kon de bal in de doelmond niet onder controle krijgen, waardoor Llorente in tweede instantie alsnog tot scoren kon komen (0-1).

Binnen twee minuten was het weer gelijk door een treffer van Raul uit een voorzet van Atsuto Uchida, 1-1. De beste kansen waren daarna tot aan de rust voor de thuisclub. Huntelaar kwam echter bij diverse doelpogingen niet tot scoren.

Slordig

Na de rust keerde doelman Hildebrand niet meer terug bij Schalke. Mathias Schober was zijn vervanger. Ook in de tweede helft was Schalke aanvankelijk de betere ploeg. Het was opnieuw Raul die met een prachtige volley zijn ploeg op voorsprong zette, 2-1.

Daarna nam de slordigheid toe bij de thuisploeg, vooral in defensief opzicht. Llorente, Oscar de Marcos en Iker Munian profiteerden van de chaos in de Duitse achterhoede.

Sporting

Sporting Lissabon nam in de thuiswedstrijd tegen Metalist uit Oekraïne (2-1) na de rust afstand. Emiliano Insua en Marat Izmailov kwamen tot scoren. Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars waren basisspelers bij Sporting, dat in de extra tijd nog een kostbare treffer van Cleiton Xavier moest incasseren.

Atletico Madrid won op eigen veld nipt van Hannover: 2-1. Eduardo Salvio maakte in de voorlaatste minuut het winnende doelpunt.