DORTMUND - De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben donderdag de kwartfinales bereikt van het WK teams in Dortmund. 

Oranje was in de tussenronde met 3-1 te sterk voor Oostenrijk. In principe is deze prestatie goed voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van Londen 2012.

Nederland speelt in de kwartfinales tegen Hongkong.

Li Jie was met twee winstpunten de belangrijkste speelster bij Oranje. Ook Linda Creemers zegevierde in haar partij in het enkelspel. Ze verving om tactische redenen routinier Elena Timina. Li Jiao incasseerde de enige nederlaag voor Nederland.

Li Jie pakte het eerste punt zonder een game te verliezen (11-5 11-9 11-1). Nadat Li Jiao nipt (6-11 8-11 14-12 11-5 9-11) verloor van Liu Jia , moest Creemers (144e van de wereld) het opnemen tegen Li Qiangbing, de nummer 75 van de wereld.

"Ik wist dat ik op honderd procent moest spelen om een kans te maken en dat heb ik gedaan", blikte Creemers tevreden terug.

Derde keer op rij

Het is de derde keer op rij (2008, 2010, 2012) dat de Nederlandse vrouwen de kwartfinales bereiken van de WK voor landenteams. Creemers: "Van alle kwartfinalisten speel ik het liefst tegen Hongkong. Er liggen kansen voor ons, we zijn in vorm."

Tijdens de vorige editie van het WK in 2010 verloor Hongkong in de kwartfinales van Duitsland. Nederland reikte toen tot de kwartfinales, waarin het werd uitgeschakeld door China.

De Nederlandse tafeltennismannen verloren donderdag met 3-0 van Argentinië. Casper Ter Lüün, Jonah Kahn en Ewout Oostwouder speelden niet sterk genoeg om het de Argentijnen moeilijk te maken. In de volgende ronde op C-niveau speelt Nederland tegen Luxemburg.