AMSTERDAM - Sylvain Chavanel is de eindwinnaar van de Belgische wielerkoers Driedaagse De Panne.

De 32-jarige Fransman van Omega Pharma-QuickStep greep donderdag de macht in de afsluitende tijdrit van ruim veertien kilometer. Hij bleef Lieuwe Westra drie seconden voor.

Ook in het klassement finishte Westra als tweede (op vier seconden), dezelfde plek waarop hij eerder deze maand Parijs-Nice afsloot. De Pool Maciej Bodnar completeert het podium.

Niki Terpstra eindigde op achttien seconden van Chavanel als vierde in de tijdrit. In het klassement is een vijfde plaats zijn deel.

De Noor Alexander Kristoff was al bij het eerste tussenpunt virtueel zijn leiderstrui kwijt en moest uiteindelijk ruim een minuut toegeven op Chavanel, die Omega Pharma-QuickStep een nieuwe zege bracht na de successen in Dwars door Vlaanderen (Niki Terpstra), de E3 Prijs (Tom Boonen) en Gent-Wevelgem (Boonen).

Ronde van Vlaanderen

De Driedaagse De Panne was de laatste wedstrijd in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen van zondag.

De koers kent een ander parcours dan in de voorgaande edities. Zo ligt de aankomst niet in Meerbeke, maar in Oudenaarde en laat het peloton de befaamde Muur van Geraardsbergen links liggen.

De Oude Kwaremont en de Paterberg zullen zondag driemaal beklommen worden, de Paterberg voor het laatst op twaalf kilometer van de finish.