AMSTERDAM - Ajax hoopt door het vertrek van president-commissaris Steven ten Have en Paul Römer tijdelijke commissarissen aan de raad van commissarissen te mogen toevoegen.

Op die manier kan de club toch nog bestuurd worden totdat er een nieuwe rvc is gevormd.

De vereniging AFC Ajax heeft daarom bij de Ondernemingskamer een verzoek ingediend om tijdelijke commissarissen te mogen benoemen.

De club laat op de eigen site weten dat de bestuursraad intussen een aantal kandidaten bereid heeft gevonden tot een nieuw te vormen rvc toe te treden. Zij willen echter niet samenwerken met de nog zittende leden in de rvc. Dat zijn Johan Cruijff, Edgar Davids en Marjan Olfers.

Impasse

Wanneer dit drietal opgestapt is, kan definitief de nieuwe rvc worden gevormd.

Het doel van de tussenoplossing met tijdelijke commissarissen is 'om de bestaande impasse in het bestuur en het toezicht bij Ajax zo spoedig mogelijk tot een oplossing te brengen en een nieuw samengestelde rvc te kunnen benoemen', verklaart Ajax.

De huidige rvc kondigde enige weken geleden aan gefaseerd te zullen aftreden. ''Dan ga ik als laatste'', liet Cruijff daarop weten. Hij wil de zekerheid hebben dat zijn beleid wordt voortgezet.

Van Wijk

De nieuwe bestuursraad van Ajax, onder leiding van voorzitter Hennie Henrichs, wil niet bevestigen dat Leo van Wijk (oud-topman KLM) en oud-speler Theo van Duivenbode in de nieuwe raad van commissarissen willen plaatsnemen.

Ajax stapt naar de Ondernemingskamer omdat het zelf niet bevoegd is om de vacatures in te vullen. De nieuwe rvc moet straks ook een algemeen directeur zien aan te stellen.