COLLALBO - Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in Collalbo heeft schaatsster Marianne Timmer wat moeten toegeven. Zaterdag voerde ze nog de twee klassementen op de korte afstanden aan, zondag gaf de wereldkampioene terrein prijs op de sprint.

Onder wat mindere omstandigheden op het Italiaanse ijs werd Timmer op de 500 meter slechts negende (39,84), ver achter de Duitse winnares Monique Garbrecht-Enfeldt (38,86). In het klassement viel Timmer terug naar de tweede plaats, achter de Chinese Manli Wang.

’Even wat minder’

Op de eerste dag won Timmer in Collalbo de 500 meter en werd ze tweede op de kilometer. “Het loopt gewoon goed”, zei ze naderhand. Zondag reageerde ze rustig: “Het ging even wat minder, maar daar hoeven we niet dramatisch over te doen. Er zijn nog twee wedstrijden te gaan. Ik kan me hier nog niet zo druk over maken.”

Slechts twee Nederlandse vrouwen wonnen in het verleden een wereldbeker, Tonny de Jong en Yvonne van Gennip. Timmer kan ook op de 1000 meter in het voetspoor van deze twee treden. Wel is de concurrentie van met name Jennifer Rodriguez hier aanzienlijk.

Jennifer Rodriguez

Op het aanvankelijk snelle Italiaanse ijs - met uitzondering van de 500 meter bij de vrouwen werden op al de afstanden van zaterdag de beste prestaties ooit in de buitenlucht geleverd - won de Amerikaanse met overmacht de 1000 meter, 1.16,96. Het betekende haar vierde zege op de afstand, na successen in Salt Lake en Calgary. Vanwege haar kwaliteiten als allroundster meed ze daarna enkele wereldbekers op de sprintafstanden.

Timmer had de laatste twee WB's op de kilometer gewonnen, beide in het Chinese Harbin. In Collalbo boekte ze zaterdag haar derde zege op de 500 meter. De basis was opnieuw een sterke opening (10,57), waardoor ze uitkwam op 38,70. Monique Garbrecht, terug na een lange blessureperiode, zat toen al dichtbij. De Duitse werd tweede in 38,79. Zondag toonde de pupil van de Nederlandse trainer Bart Schouten zich nog nadrukkelijker medaillekandidaat voor de WK afstanden, later dit seizoen in Seoul.

Erben Wennemars

Wennemars, amper hersteld van een forse griepaanval, liet de beide 500 meters schieten en concentreerde zich volledig op de (enige) 1000 meter. Hij slaagde er niet in zijn vijfde zege te boeken. Wotherspoon bleef hem voor, 1.09,31 tegen 1.09,89. Gerard van Velde werd vierde, 1.10,10.

Gezien de aanloop viel de prestatie van Wennemars niets tegen. Na terugkeer van de Aziatische toer, twee weken geleden, werd hij zwaar ziek. In het ziekenhuis werd de rijder van SponsorLoterij uit voorzorg zelfs op symptomen van SARS onderzocht. Uiteindelijk bleek ’slechts’ sprake van een longontsteking. “Maar ik heb me heel slecht gevoeld. Gelegenheid om mijn wereldtitel te vieren, heb ik niet gehad.”

Wotherspoon

Op de 500 meter van zaterdag heerste Wotherspoon. Als eerste dook hij op een buitenbaan onder de 35 seconden, 34,89. De Nederlanders speelden geen hoofdrol. Van Velde werd achtste in ,40. Jan Bos, die eerder in de week hoorde dat zijn ploeg ophoudt te bestaan, kwam niet verder dan plaats nummer veertien.

Zondag werd Wotherspoon enigszins onverwacht verslagen door Masaaki Kobayashi. Bos was nu de beste Nederlander, achtste in ,71. De geplaagde oud-wereldkampioen had een dag eerder indruk gemaakt op de kilometer (1.09,38), maar startte slechts buiten mededinging. Het maakte hem wel de op één na snelste man ooit op een buitenbaan. “Ik hoop dat de keuzeheren coulant zijn en me alsnog een kans geven voor de WK afstanden. In de praktijk weet ik echter dat ik nergens op mag rekenen.”