VOLENDAM - De moeite waarmee Ajax zondagmiddag met 2-0 van Volendam won, was voor trainer Ronald Koeman onverklaarbaar. De trainer zag in het knusse stadionnetje van de Volendammers een vermoeid en stroef draaiend elftal. “Het was ver onder de maat, terwijl daar eigenlijk geen reden toe was”, zei hij vlak na het duel.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De ondermaatse prestatie van Ajax stond in geen verhouding tot de nieuwe status van veel van de nieuwe Ajacieden. In de selectie van het Nederlands elftal zitten inmiddels drie nieuwe internationals. Sneijder en Van der Vaart maakten al eerder hun entree in het keurkorps van bondscoach Dick Advocaat. Verdediger Heitinga werd afgelopen week toegevoegd aan 's lands beste voetballers. Opmerkelijk genoeg kreeg van dat trio alleen de laatstgenoemde een voldoende van Koeman.

Teleurstellingen

Op het middenveld maakte zowel Sneijder als Van der Vaart geen indruk. Vorige week liet de trainer tegen PSV Van der Vaart buiten het elftal omdat hij nog steeds niet overtuigd is van de wisselwerking tussen beiden. Afgelopen vrijdag zei Koeman al dat hij in het verloop van de competitie niet zal kijken naar 'namen' ”Ik wil kampioen worden. Dat betekent dat als iedereen fit raakt, sommige spelers ook moeten leren met teleurstellingen om te gaan. Ook de spelers die nu in het Nederlands elftal zitten.”

De Jong

Naast Heitinga, Van der Vaart en Sneijder maakt ook De Jong een stormachtige ontwikkeling door. De rechtsback werd door Advocaat nog buiten zijn selectie gehouden, maar was tegen Volendam een van de weinige spelers die wel goed speelden in de ogen van Koeman. ”Maar ik wil eigenlijk geen individuele prestaties beoordelen”, aldus de coach. “Er waren vandaag heel weinig spelers die een voldoende haalden. Heitinga, Vermaelen, Galasek en De Jong haalden hun niveau, de rest was ondermaats.”

Vermaelen

Dat de jonge Belg Vermaelen dat compliment kreeg van zijn trainer deed hem na afloop blozen. ,”Het is mooi als je zoiets te horen krijgt.” De 18-jarige centrale verdediger maakte tegen Volendam zijn debuut in het basiselftal van Koeman. Hij verving de Fransman Escudé, die thuis mocht blijven, omdat zijn vrouw op het punt van bevallen stond.

Vermaelen hoorde pas zondagochtend dat hij tegen Volendam zou beginnen. “Ik moest op kantoor komen en hoorde toen dat ik in de basis zou starten. Dat is natuurlijk geweldig. Het maakt me niet uit dat het waarschijnlijk maar voor een wedstrijd is. Ik ben 18 en moet alle kansen die ik krijg benutten”, aldus Vermaelen, die op -jarige leeftijd de Belgische club GBA verruilde voor Ajax.

‘Het stond goed’

In de wedstrijd bleef Vermaelen prima overeind, al voetbalde Volendam tegen Ajax zeker niet onverdienstelijk. Na de vroege 0-1 van Anastasiou, zijn eerste in dienst van Ajax, bleef het lang bij die stand. De thuisploeg combineerde aardig en schiep zelfs enkele kansen. “Het stond goed”, wist Volendam-trainer Steur na afloop. ”Maar we misten wat stootkracht naar voren. We hadden iets meer gebruik moeten maken van de kansen die we kregen.”

Pas in de 87e minuut besliste Ajax het duel. Volendam-verdediger Luirink haalde De Jong neer in het strafschopgebied en kreeg een strafschop tegen. Tevens werd hij met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Galasek bepaalde de eindstand vanaf elf meter op -2.