DEN HAAG - Op zoek naar de oorzaken van de tegenvallende prestaties van zijn ploeg, komt trainer Bert van Marwijk van Feyenoord wekelijks met een andere verklaring. Na het gelijke spel bij ADO Den Haag (2-2) zondagmiddag, constateerde de oefenmeester dat de vele gebeurtenissen in de winterstop bij de club nu zijn weerslag op zijn elftal hebben.

Ondertussen wachten de Rotterdammers al vier duels op een zege en wordt het verschil met de subtop kleiner en kleiner. In zijn laatste maanden als hoofdtrainer wekt Van Marwijk de indruk het ook niet meer te weten. Dan ontberen zijn aanvallers weer aan schotkracht, dan stellen zijn verdedigers weer teleur.

Vaker dan hem lief was, functioneerden beide linies tegelijkertijd niet naar behoren. Na afloop van het gelijke spel bij ADO Den Haag zocht Van Marwijk naar een nieuw excuus voor de ondermaatse prestaties van zijn ploeg. “Er is nogal wat gebeurd bij de club. Dat blijft niet zonder gevolgen. Echt niet.”

Vertrek directielid

Van Marwijk doelde op het directe vertrek van directielid Baan en de aanstaande veranderingen in de trainerstaf. Opmerkelijk was dat hij nu pas met deze verklaring kwam. Na een serie overwinningen na de winterstop hoorde je de trainer namelijk niet over de veranderingen binnen de technische leiding van Feyenoord.

“Toen vond ik ons ook goed spelen. Maar nu denk ik toch dat zulke gebeurtenissen zijn weerslag op de ploeg hebben. Dat is logisch. Vooral in een moeilijke periode als nu. En het wordt er allemaal niet makkelijker op.”

Geen mooi afscheid

Van Marwijk heeft de hoop op een mooi afscheid bij Feyenoord allang opgegeven. Na de verloren titelstrijd en de uitschakeling in de UEFA Cup en nationale beker, rest de oefenmeester niets anders dan met Feyenoord niet lager dan plaats vier te eindigen. Lukt dat niet, blijft de club volgend seizoen verstoken van Europees voetbal. De club heeft zich namelijk niet voor de Intertoto ingeschreven.

Stand

Twaalf wedstrijden voor het einde van de competitie heeft Feyenoord vier verliespunten minder dan FC Twente, op dit moment de grootste concurrent voor de vierde klassering. Het nadelige verschil met nummer drie AZ bedraagt drie punten. Plaatsing voor Europees voetbal komt voorlopig dus nog niet in gevaar.

Feyenoord moet echter wel snel breken met de slechte serie van vier duels zonder zege. Na de bekeruitschakeling bij FC Twente volgde een gelijkspel bij Vitesse, een nederlaag tegen AZ en nu dus weer een gelijkspel bij ADO Den Haag.

Geblesseerden

Daarbij groeit het aantal geblesseerde spelers zorgwekkend. Tijdens het duel met ADO Den Haag haakten Lodewijks (enkel), Snoijl (schouder) en Van Wonderen (achillespees) af. Trainer Van Marwijk kan voorlopig ook nog niet over Van Haaren, Ono, De Nooijer en Leonardo beschikken. Gyan wacht een schorsing.

Bij absentie van Song (interlandverplichtingen) en Van Haaren moest de Ghanees tegen ADO Den Haag als linksback dienst doen. Hij was schuldig aan de openingstreffer van Castelen (19e minuut) en kreeg in de 39e minuut een rode kaart nadat hij van achteren op dezelfde Castelen was ingegleden.

Voorsprong

In de slotfase van de eerste helft schoten Van Persie en Buffel Feyenoord op voorsprong. Na rust waren de Rotterdammers echter nauwelijks meer actief op de helft van de thuisploeg. Invaller Zoetebier verijdelde doelpogingen van Saeijs, Platvoet en Castelen, maar had in de 83e minuut geen antwoord op een doelpoging van Van der Gun. De voormalig Ajacied bezorgde zijn ploeg de verdiende gelijkmaker.