RIMINI - De plotselinge dood van wielervedette Marco Pantani heeft een schok teweeggebracht in de internationale sportwereld. De Italiaan werd zaterdag dood aangetroffen in een hotelkamer te Rimini. Hij was pas 34 jaar. In 1998 won hij zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk.

Zondag maakte gerechtsarts Francesco Toni bekend dat Pantani aan een hartstilstand is overleden. De oorzaak van zijn hartstilstand was in het weekeinde niet bekend. Maandag wordt een autopsie op zijn stoffelijke overschot uitgevoerd. Niets duidt op een geweldsdelict. Procureur Paulo Gengarelli van het parket Rimini sloot zelfmoord uit na gesprekken met mensen die de renner goed kenden, onder wie manager Manuela Ronchi.

Depressies

Pantani leed de laatste jaren, toen het minder goed met hem ging als wielrenner en hij in dopingaffaires verstrikt raakte, wel aan depressies. In de kamer waar Pantani halfnaakt stierf, vond de politie grote hoeveelheden farmaceutische producten: Control, Surmontil en Flunox, allemaal antidepressiva en middelen tegen angstcomplexen. Ook trof de politie in de kamer aantekeningen aan. Daar zat geen afscheidsnotitie tussen.

Hotelpersoneel trof Pantani levenloos naast zijn bed aan. De portier, die 's morgens het laatste telefonische contact van de oud-renner was, merkte zijn afwezigheid op en sloeg alarm. Pantani logeerde sinds zes dagen in het kleine hotel. Hij kwam volgens de hotelmedewerkers 'raar en afwezig' over.

Piraat

Nadat Pantani's dood bekend was geworden, stroomden supporters toe. Politie moest honderden fans op afstand houden, toen het lichaam naar het mortuarium van Rimini werd gedragen. Marco Pantani was niet zomaar een renner. Hij kreeg om zijn kale hoofd en grote oren de bijnaam Olifantje. Met een bandana om de schedel veranderde zijn bijnaam in 'Piraat'. Hij veroverde de harten van fans in alle wielerlanden om zijn aanvallende rijstijl in het hooggebergte. Hij was een winnaar van grote ronden.

Dubbelslag

Zijn beste prestaties leverde Pantani in de etappekoersen Giro en Tour. Op bijna alle bergtoppen waar de eindstreep was geverfd, wist hij te zegevieren. In 1998 lukte hem de grote dubbelslag met de eindzeges in Giro en Tour. Pantani kwam brandschoon uit de 'dopingtour 1998', met politie-invallen en arrestaties rond de formaties Festina en TVM.

Doping

Een jaar later werd hij zelf ontmaskerd, nog wel op zijn hoogtepunt als renner. Twee dagen voor het einde van de Giro die hij zeker zou gaan winnen, toonde zijn bloed een te hoge hematocrietwaarde en werd hij uit de koers genomen. Twee keer nadien kreeg hij een lange schorsing voor doping.

Pantani raakte getraumatiseerd en bracht meer tijd door in psychiatrische klinieken dan op de racefiets. Sinds de uitsluiting in 1999 ging het steeds minder met hem, hoewel hij in 2000 nog twee etappes in de Tour won. De Giro van 2003 was zijn laatste wedstrijd: 14e. De loopbaan van de klimmer bevond zich in de afdaling. Zo ook zijn leven.

Reacties

De wielerwereld reageerde verbijsterd op de dood van een der populairste wielrenners. "Hij was een prooi voor justitie", zei legende Eddy Merckx. "Tragisch genie", vond vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain. Bergkoning Richard Virenque wees beschuldigend naar de media. "Zij hebben een depressive renner te hard aangevallen." "Hij zat in het oog van een tornado", zei ex-adviseur Felice Gimondi. "Pantani was te veel alleen", meende Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc. "Marco had geholpen moeten worden toen hij hulp nodig had", vond Pantani's landgenoot Claudio Chiappucci.