COLLALBO - Marianne Timmer leidt in het wereldbekerklassement op twee afstanden. De wereldkampioene won zaterdag in Collalbo de 500 meter en werd tweede op de kilometer. "Het loopt gewoon goed", zei ze naderhand.

Slechts twee Nederlandse vrouwen wonnen in het verleden een wereldbeker, Tonny de Jong en Yvonne van Gennip. Het moet wel raar lopen wil Timmer niet in het voetspoor van de twee treden, al is de concurrentie van met name Jennifer Rodriguez op de kilometer aanzienlijk.

Prestaties

Op het snelle Italiaanse ijs - met uitzondering van de 500 meter bij de vrouwen werden op al de afstanden van zaterdag de beste prestaties ooit in de buitenlucht geleverd - won de Amerikaanse met overmacht de 1000 meter, 1.16,96. Het betekende haar vierde zege op de afstand, na successen in Salt Lake en Calgary. Vanwege haar kwaliteiten als allroundster meed ze daarna enkele wereldbekers op de sprintafstanden.

Timmer had de laatste twee WB's op de kilometer gewonnen, beide in het Chinese Harbin. In Collalbo boekte ze haar derde zege op de meter. De basis was opnieuw een sterke opening (10,57), waardoor ze uitkwam op 38,70. Wel komt Monique Garbrecht, terug na een lange blessureperiode, steeds dichterbij. De Duitse werd tweede in 38,79 en toonde zich een medaillekandidaat voor de WK afstanden, later dit seizoen in Seoul.

Wennemars, amper hersteld van een forse griepaanval, liet de 500 meter schieten en concentreerde zich volledig op de 1000 meter. Hij slaagde er niet in zijn vijfde zege te boeken. Wotherspoon bleef hem voor, 1.09,31 tegen 1.09,89. Gerard van Velde werd vierde, .10,10.

SARS

Gezien de aanloop viel de prestatie van Wennemars niets tegen. Na terugkeer van de Aziatische toer, twee weken geleden, werd hij zwaar ziek. In het ziekenhuis werd de rijder van SponsorLoterij uit voorzorg zelfs op symptonen van SARS onderzocht. Uiteindelijk bleek "slechts" sprake van een longontsteking. "Maar ik heb me heel slecht gevoeld. Gelegenheid om m'n wereldtitel te vieren, heb ik niet gehad."

Op de 500 meter heerste Wotherspoon. Als eerste dook hij op een buitenbaan onder de 35 seconden, 34,89. De Nederlanders speelden geen hoofdrol. Van Velde werd achtste in 35,40. Jan Bos, die eerder in de week hoorde dat zijn ploeg ophoudt te bestaan, kwam niet verder dan plaats nummer veertien.

Zondag staat in Collalbo geen kilometer op het programma. Wel wordt nog een keer de 500 meter en de experimentele 100 meter gereden. De komende weken volgen nog wereldbekerwedstrijden in Inzell en Heerenveen.