MACAU - Het Nederlands hockeyteam heeft zichzelf bij de Champions Trophy voor vrouwen in het Chinese Macau tekort gedaan in de openingswedstrijd. Oranje bleef zaterdagmiddag in het duel met olympisch- en wereldkampioen Australië steken op 0-0. Vooral in de tweede helft liet de ploeg van bondscoach Marc Lammers veel kansen liggen.

Van een goede en snelle wedstrijd was geen sprake in het Macau Stadium. Daarvoor was het veld te hobbelig en de temperatuur te hoog. "Het was bijna 40 graden Celsius onder een felle zon", verzuchtte Lammers. "Dan kun je geen mooie partij verwachten. De bal stuiterde bovendien alle kanten op. Mede daardoor nemen alle ploegen hier een afwachtende houding aan. Ik verwacht een toernooi met weinig treffers."

Verdiende treffer wilde niet vallen

Na een evenwichtige eerste helft, waarin Macha van der Vaart namens Oranje de beste kans miste, dwong Nederland na de rust een overwicht af. Zeven minuten voor tijd kreeg de ploeg van Lammers ook nog een numerieke meerderheid, na een gele kaart voor Smith, die Ellis Verbakel met een stick op haar hoofd sloeg. De verdiende treffer voor Nederland wilde echter niet vallen.

"Domme pech"

"Door domme pech kwamen we niet tot scoren", mokte Lammers, die veel wisselde om zijn verhitte spelers te laten afkoelen. "Ook vielen een aantal beslissingen van de arbitrage in ons nadeel uit. Dat heb je altijd als het niet echt loopt."

Maarliefst acht strafcorners

Nederland kreeg in het duel met Australië, dat na Sydney 2000 aan een nieuwe ploeg bouwt, liefst acht strafcorners. Mijntje Donners (twee) en Ageeth Boomgaardt (drie) hadden geen succes en ook drie varianten leverden geen doelpunt op. Twee keer werd een korte hoekslag van Boomgaardt door een Australische voet op de doellijn gekeerd. In plaats van een reglementaire strafbal kende de arbitrage een nieuwe strafcorner voor Nederland toe.

"Arbiter heeft fout toegegeven"

In de laatste seconden mocht Oranje bovendien een korte hoekslag niet volledig meer afmaken, terwijl de bal nog in de cirkel was. "Die fout heeft de arbiter volmondig toegegeven, maar daar koop je na afloop niets voor", bromde Lammers.

"Dit moet zondag tegen Argentië beter"

Toch was de coach van Oranje niet ontevreden over de openingswedstrijd. "We hebben goed gespeeld. Alleen de afwerking liet te wensen over. Dat moet zondag tegen Argentinië beslist beter."

De titelhouder uit Zuid-Amerika won in de eerste wedstrijd met 1-0 van Nieuw-Zeeland.