ZEIST - Bondscoach Dick Advocaat heeft Johnny Heitinga opgeroepen voor de oefeninterland tegen de Verenigde Staten. De jonge Ajacied (20) is de enige debutant in de 20-koppige selectie van Advocaat. In de spelersgroep ontbreekt Patrick Kluivert, die een knieblessure heeft. Advocaat heeft Phillip Cocu wel opgeroepen. Hij gaat er vanuit dat die ondanks een blessure volgende week woensdag in Amsterdam wel in actie kan komen.

In vergelijking met de laatste selectie van de bondscoach ontbreken Giovanni van Bronckhorst en Paul Bosvelt. Mark van Bommel en Jaap Stam zijn na respectievelijk een blessure en een schorsing teruggekeerd in de spelergroep van Advocaat.

De trainer riep Heitinga op omdat hij vindt dat de verdediger zich goed ontwikkelt. "Na zijn langdurige blessure is hij sterk teruggekomen in het eerste elftal van Ajax", aldus Advocaat. "Zijn uitverkiezing is een beloning voor zijn goede spel van de laatste tijd."

EURO2004

Voor de bondscoach is het duel met Oranje het begin van de oefencampagne op weg naar EURO2004 in Portugal. "Dit is een eerste stap. De komende maanden zal de definitieve selectie vorm krijgen. Amerika is een goede tegenstander om de oefenreeks mee te beginnen. Amerika reikte tijdens het WK 2002 tot de laatste acht. Pas in de kwartfinale werd de ploeg uitgeschakeld door Duitsland."

Nederland speelde twee keer eerder tegen de VS; twee keer op Amerikaanse bodem. Nederland won beide duels met 2-0. De wedstrijd wordt woendagavond in de Amsterdam ArenA gespeeld en begint om .30 uur. Inmiddels heeft de KNVB 25.000 kaarten verkocht voor het duel.

Selectie: doel: Van der Sar (Fulham), Waterreus (PSV); verdediging: Frank de Boer (Glasgow Rangers), Bouma (PSV), Heitinga (Ajax), Reiziger (Barcelona), Stam (Lazio Roma), Zenden (Middlesbrough); middenveld: Van Bommel (PSV), Cocu, Davids (Barcelona), Seedorf (AC Milan), Sneijder, Van der Vaart (Ajax); aanval: Van Hooijdonk (Fenerbahce), Makaay (Bayern München), Van der Meyde (Internazionale), Van Nistelrooij (Manchester United), Overmars (Barcelona), Robben (PSV).