AMSTERDAM - De voorsprong van Nederland op Oekraïne op de UEFA-coëfficiëntenranglijst is na deze week geslonken. Van de Nederlandse clubs ging alleen AZ verder in de Europa League. Nederland blijft nog wel achtste op de lijst.

PSV en FC Twente werden donderdagavond uitgeschakeld in Europa. Alleen de Eindhovenaren verloren niet van de Nederlandse clubs (1-1 gelijkspel tegen Valencia). Daardoor komt Oekraïne weer in de buurt van Nederland op de coëfficiëntenlijst.

Metalist Charkov wist namelijk wel te winnen en plaatse zich daardoor bij de laatste acht in de Europa League.

Nederland houdt Oekraïne mogelijk dit seizoen achter zich, al zal dat geen voordelen opleveren voor de verdeling van de startbewijzen voor de Champions League en Europa League. De nummers zeven, acht en negen mogen evenveel ploegen afvaardigen in Europa: twee in de Champions League, vier in de Europa League. Pas als Nederland naar de zesde plaats zou klimmen, krijgt het een extra ticket voor de voorronde van het Europese miljoenenbal: drie toegangsbewijzen.

Als alleen naar de resultaten van dit seizoen wordt gekeken, bezet Nederland de derde plek.

Engeland blijft de ranglijst aanvoeren, maar voelt de hete adem van Spanje in de nek. Chelsea is de enige Engelse club die nog Europees actief is, terwijl er nog Spaanse teams meedoen in Europa.