UDINE - Met goed en verzorgd positiespel herstelde AZ zich donderdag op bezoek bij Udinese van een dramatisch verlopen openingsfase.

De koploper van de eredivisie acteerde zo sterk dat het met een man minder een achterstand van 2-0 verkleinde en zich ook nog kon permitteren een strafschop te missen (2-1).

De kleine nederlaag volstond voor een plaats bij de laatste 8 van de Europa League en een overvolle wedstrijdkalender. AZ, dat vorige week Udinese met 2-0 versloeg, is namelijk ook nog kansrijk voor de landstitel en winst van de KNVB-beker.

AZ beleefde zo'n beetje de slechtst mogelijke start van de return in het lange niet volle Stadio Friuli. Al na vijftig seconden schatte arbiter Milorad Mazic uit Servië een snoekduik van Antonio Floro Flores volkomen verkeerd in.

Hij beloonde de buiteling niet alleen met een penalty maar stuurde ook de vermeende boosdoener Nick Viergever met een rode kaart van het veld. De 38-jarige scheidsrechter was kennelijk zo in de war dat hij de prent aanvankelijk uitdeelde aan Niklas Moisander.

Grip

Trainer Gertjan Verbeek greep snel in en bracht verdediger Ragnar Klavan voor vleugelaanvaller Roy Beerens. Toch verdubbelde de nummer vijf van de Serie A de marge in de vijftiende minuut (2-0). Wie anders dan Di Natale, de topschutter van de laatste twee jaar in de Serie A, stond aan het einde van een prachtige aanval: 2-0.

Knap van AZ was dat het met een man minder steeds meer grip op de wedstrijd kreeg. De koploper van de eredivisie vermaakte met verzorgd positiespel en deed na 31 minuten iets terug.

Brett Holman dirigeerde linksback Simon Poulsen richting de achterlijn. De Deen vond Erik Falkenburg, die zijn uitverkiezing als eerste vervanger van de geblesseerde Maarten Martens met een prachtig schot bekroonde (2-1).

Gelijkwaardig

AZ bleef na die treffer minimaal gelijkwaardig aan de thuisclub en kreeg na 64 minuten een uitgelezen mogelijkheid om de dubbele ontmoeting te beslissen. Uitgerekend Rasmus Elm, de man met de beste trap van de tweevoudig kampioen uit Alkmaar, miste echter een strafschop.

Ook de zeldzame misser van de Zweed bracht AZ niet meer aan het wankelen.

Lees alles over de Europa League op NUsport

AZ ontsnapt knap bij Udinese