Goed, er was sprake van wat technische malheur. En basisspeler Erik van Muiswinkel had als enige een mailtje ontvangen waarin stond dat hij om half elf verwacht werd (de aftrap was om 9.45 uur), waardoor hij pas in blessuretijd binnenkwam.

Maar voor de rest was het afgelopen dinsdag in de kantine van voetbalvereniging AFC te Amsterdam allemaal prima voor elkaar. Daar werden de eerste beelden van het nieuwe satirische voetbalprogramma Hi Ha Hondenlul de wereld in geslingerd, daar werd onbedaarlijk hard gelachen.

Natuurlijk, je moet er van houden. Maar wie het inmiddels legendarische Studio Spaan (2000 - 2003) een warm hart toedraagt kan zich gaan verheugen. Op ‘De Grote Johan Cruijff Quiz Waarbij Het Antwoord Op Elke Vraag Johan Cruijff Is’ bijvoorbeeld.

Want al klinkt het in eerste instantie wellicht iets té schijtlollig, dit is materiaal dat moeiteloos aansluit op de persiflages zoals eerder door Van Muiswinkel (nu als quizmaster Phil te Bruin, met meer dan een knipoog naar Jack van Gelder), maar ook Diederik van Vleuten, in Studio Spaan werd neergezet.

Voor het eerst sinds 2009 werkte dit veelgeprezen duo weer eens samen. Van Vleuten zei: "Het voelt een beetje als thuiskomen. Herinneringen ophalen uit de goede oude tijd. Henk is ook niks veranderd."

Het Zwarte Gat

De overige inhoud van het programma is in de stijl waarmee kloppend hart en presentator Henk Spaan eerder glorieerde in programma’s als Die 2: Nieuwe koeien (1992 - 1996) en dus Studio Spaan.

Starten met actuele satire, gevolgd door filmpjes, afgewisseld met een quiz (“hoewel de uitkomst van tevoren lijkt vast te staan, is het desondanks heel spannend om naar te kijken”) een analyse van de analisten en interviews met spelers.

De wekelijks terugkerende tragikomische real-life soap 'Het Zwarte Gat’ komt uit de koker van Nico Dijkshoorn (“Alles wat Henk vraagt, dat doe ik.”)

Boete

Dan die programmanaam. Spaan had het over “het pakken van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door te pleiten voor de terugkeer van de kreet hi-ha-hondenlul in de voetbalstadions.” Dat zal best.

Geestelijk vader van de uitgestorven krachtterm, de Feyenoorder Piet Romeijn, zal er hoogstwaarschijnlijk niet in gekend zijn. (Nadat Romeijn in 1969 de scheidsrechter beledigde voor hondelul, toen nog zonder n, werd hij beboet met 350 gulden).

Er staan, vanaf vrijdag 16 maart, voorlopig acht Hi Ha Hondenlullen op het programma. Doelgroepenzender Comedy Central tekent, vanaf 20.00 uur, voor deze rentree waar naar uitgekeken mag worden.

Hendrik Meijnders bespreekt op deze plek, wanneer daar aanleiding toe is, mediagerelateerde zaken uit de (non)-actualiteit.