SALT LAKE CITY - Net als bij ploeggenote Marianne Timmer viel ook voor Gianni Romme vrijdag in Salt Lake City het gouden gevoel van Nagano niet te kopiëren. De tweevoudig olympisch kampioen verloor zijn titel en wereldrecord aan landgenoot Jochem Uytdehaage en was daarover allerminst verbaasd. Zelf schaatste Romme 13.10,03, bijna zeven tellen boven zijn oude wereldrecord.

Romme wist het al voordat Uytdehaage op het ijs verscheen. Zijn .10,03 zou niet voldoende zijn, waarschijnlijk niet eens voor een medaille. Dat bleek mee te vallen: zilver. "Het ging vandaag gewoon niet. Dat is al het hele seizoen mijn verhaal: de ene dag is het goed, de andere is het niets. In de training en ook vandaag voelde ik me goed. Het is niet het gevoel van vier jaar geleden."

"Dat gevoel kun je idealiseren, maar dat krijg je niet door er aan terug te denken. Een gevoel moet je krijgen, je kunt het niet oproepen."

Medal Plaza

De onttroonde kampioen zal de komende dagen veel nadenken. "Ik ben iemand die graag naar antwoorden en oplossingen zoekt. Die heb ik momenteel nog niet voorhanden. Wist ik maar waaraan het lag, dan was het simpel. Jammer, ik had graag op Medal Plaza gestaan, dat ziet er leuk uit op tv. Maar ik zal er vanavond niet staan, de rest zal veel sneller gaan." De 13.10 bleek uiteindelijk toch goed genoeg voor een huldiging.

Ontspannen

Romme oogde vrijdag in de catacomben van de Utah Olympic Oval ontspannen, hij sprak monter over zijn prestaties. "Ja, de wereld is toch niet vergaan? Er kunnen je heel wat ergere dingen overkomen dan dit." Romme begon sterk, in de eerste ronden was hij de snelste van allemaal. Tot 4400 meter bleef hij met zijn rondetijden binnen de 31 seconden, waardoor hij op zijn wereldrecordschema toen al twee tellen voorlag.

Plof

"En toen ging de knop om", beschreef Romme het gevoel dat hem even later trof. De rondetijden stegen binnen 800 meter naar boven de 32 seconden. "Plof, zeiden mijn benen. En nog kon ik rondjes 32 volhouden. Dat zegt wel wat over het ijs hier. Dit is wereldrecordijs." Romme verwonderde zich dan ook niet dat Uytdehaage zijn wereldrecord verbeterde. Waar hij zich wel over verbaasde, was het feit dat verder niemand meer onder zijn tijd dook.

Zilver

Hoewel hij blij was met zijn plak, veranderde Romme niets aan zijn mening over zijn race, die achteraf bezien toch zilver opleverde. "Het ging gewoon niet lekker, en dan maakt het niet uit of er een medaille bij hoort", aldus de stayer van Spaar Select. "Het is nooit prettig om titels en records kwijt te raken. Maar aan de andere kant is het vervelender als dat je overkomt terwijl je zelf denkt dat je een superrace hebt geschaatst."