AMSTERDAM - Het Formule 1-seizoen dat zondag in Melbourne van start gaat met de Australische Grand Prix kan vooral in de beginfase enkele grote verrassingen opleveren.

Dat is de verwachting die heerst onder de diverse teambazen naar aanleiding van de resultaten uit de wintertests. Sommige teams wisten snelle rondentijden neer te zetten, terwijl andere formaties over lange afstanden een sterk tempo toonden.

Ook de nieuwe Pirelli-banden moeten de boel flink opschudden, zo verwacht Lotus-teambaas Eric Boullier. "Ja het gaat freaky worden. De kwalificatie in Melbourne en de eerste paar races worden onvoorspelbaar."

"De banden maken het zeer interessant. Als je daar tijdens de kwalificatie te veel van vergt, ben je aan het begin van de race de klos."

"Als je daardoor snel binnen moet komen voor een nieuw setje, betekent dat dat een extra pitstop verderop in de race onvermijdelijk is", wijst de Fransman op de regel dat de top tien van de startgrid moet starten op de banden waarmee is gekwalificeerd.

"Het wordt interessant. Uiteraard zouden we wel een auto willen die twee seconden per rondje sneller is dan de rest, maar we houden er ook van om te knokken."

Zes kampioenen

Ook Ross Brawn, teambaas van Mercedes GP, verwacht dat het veld dicht bij elkaar zal zitten. Hij kijkt vooral uit naar de zes wereldkampioenen die met de terugkeer van Kimi Raikkonen op de grid staan.

"Het is fantastisch voor de sport om zoveel kampioenen te hebben. Het veld is daardoor kwalitatief erg sterk en het ziet ernaar uit dat de auto's ook dicht bij elkaar zitten. Het wordt een zeer spannend seizoen, misschien wel het beste dat we in jaren hebben gehad."

"Ik kijk uit naar de uitdaging. Ik verwacht de spannendste seizoenstart in jaren", aldus de teambaas van Michael Schumacher en Nico Rosberg tegenover Autosport.

Wennen

Ook Pirelli-directeur Paul Hembery rekent er op dat de verhoudingen in de openingsfase van het seizoen flink door elkaar worden geschud.

"McLaren-teambaas Martin Whitmarsh zei dat we de teams een uitdaging moesten geven om het spannender te laten worden. In ieder geval aan het begin van het seizoen."

"Het duurt even voor de teams door krijgen hoe ze onze nieuwe banden het beste kunnen laten werken op hun auto. Maar in de Formule 1 werken louter top-technici, dus gedurende het seizoen zul je meer afgetekende verhoudingen zien. De start wordt echter absoluut spannend."