AMSTERDAM - André Ooijer beëindigt aan het einde van het seizoen zijn spelersloopbaan. De 37-jarige verdediger van Ajax heeft dat dinsdag aan zijn trainer Frank de Boer laten weten.

''Voetballen is het mooiste dat er is en ik heb het hier bij Ajax ontzettend naar mijn zin", zegt Ooijer op de website van de club uit Amsterdam.

''De afgelopen maanden heb ik echter al laten doorschemeren dat ik het idee had dat ik het niet nog een seizoen zou kunnen opbrengen. Mijn rol is de afgelopen jaren natuurlijk ook veranderd.''

''Ik heb vorige week aan de trainer verteld hoe ik erover dacht. Ik wilde afgelopen weekeinde nog met wat mensen praten en zelf nogmaals goed nadenken. Uiteindelijk heb ik nu alles aan de trainer verteld.”

PSV

Ooijer doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar brak in de eredivisie door bij FC Volendam. Vervolgens kwam de Amsterdammer achtereenvolgens uit voor Roda JC, PSV, Blackburn Rovers en opnieuw PSV.

Toen hij bijna twee seizoenen geleden geen nieuw contract kreeg in Eindhoven, legde Ajax de routinier vast. In de Arena was hij meestal bankzitter. 

Begrip

Trainer De Boer heeft begrip voor de beslissing van Ooijer. ''Het is geen verrassing voor ons. Het is een optelsom van onder meer zijn leeftijd en zijn positie bij Ajax. We hielden dus ook niet echt rekening met hem voor volgend seizoen, al zullen we hem zeker missen.''

''André is belangrijk voor de ploeg, maar ook voor de technische staf. Omdat hij wat mij betreft de aanvoerder van de kleedkamer is.”

''Maar met zo’n benaming doe ik hem tekort, want de afgelopen weken hebben weer aangetoond dat hij ook op het veld van waarde is voor Ajax.”

Oranje

Tijdens zijn loopbaan pakte Ooijer vijfmaal de landstitel met PSV. De centrumverdediger werd vorig seizoen eveneens kampioen met Ajax. Hij speelde 55 interlands voor het Nederlands elftal.

Ooijer was als basisspeler van Oranje een van de uitblinkers tijdens de kwartfinale van het laatste WK tegen Brazilië (2-1).