AMSTERDAM - Lionel Messi was zondag zoals gewoonlijk weer van doorslaggevend belang voor FC Barcelona. De Argentijn schoot de Catalaanse formatie met twee goals langs Racing Santander.

Zijn treffers in de uitwedstrijd volgden op de vijf goals die Messi woensdag maakte in het Champions League-duel met Bayer Leverkusen. In totaal staat zijn teller dit seizoen al op vijftig treffers.

De aanvaller ziet trainer Pep Guardiola desondanks als de grote drijvende kracht achter het succes van Barcelona, zo liet hij in gesprek met AS weten.

"Het zal niet eenvoudig zijn om Pep Guardiola te vervangen. Al vier jaar speelt Barcelona uitstekend voetbal met hem aan het roer. Hij is voor mij veel belangrijker voor de club dan ik."

Guardiola heeft zijn contract nog niet verlengd, waardoor er veel speculaties zijn over een eventueel vertrek na het lopende seizoen van de oefenmeester. Hij wordt onder meer in verband gebracht met Internazionale en Chelsea. Ook een jaartje vrijaf behoort tot de opties.

Afwachten

"We weten net zoveel als jullie", aldus Messi. "Het is afwachten of hij zal blijven of niet. Wij willen graag met hem door. Dat zou goed zijn voor zowel de spelers als de club."

Een vertrek van Guardiola is ook weer niet onoverkomelijk, zo stelde de Argentijn. "Barcelona blijft natuurlijk gewoon door draaien. Net als wij. Maar het zal niet makkelijk zijn om een nieuwe trainer te vinden. De kracht van ons spel ligt mede in de goede voorbereiding die de trainer altijd geeft."

"Hij maakt ons altijd uitstekend duidelijk hoe hij wil dat we de wedstrijden spelen."