NIJMEGEN - Een week na de zege bij PSV (6-2) is FC Twente terug in de werkelijkheid. Zondag verloor het elftal van trainer Steve McClaren in Nijmegen van NEC: 3-1.

Bij FC Twente is daarmee abrupt een eind gekomen aan de euforie, na de historische zege (6-2) een week eerder in Eindhoven bij PSV.

Een minuut voor rust kwam NEC op voorsprong. Lasse Schöne benutte een strafschop, na een overtreding op Pavel Cmovs. De thuisclub verdiende de voorsprong. NEC maakte het spel in de eerste fase, niet de titelkandidaat uit Enschede.

FC Twente dankte het vooral aan Nikolai Michailov, dat het al niet eerder op achterstand was gekomen. De Bulgaarse doelman in het Twentse doel redde fraai bij acties van Navarone Foor en Leroy George.

Met name Foor, aspirant jeugdinternational, was voortdurend dreigend. De Enschedese verdediger Roberto Rosales had weinig vat op de jonge vleugelspits.

Weinig ritme

Slechts af en toe kon FC Twente de bal rond laten gaan, zoals het dat sinds de komst van coach Steve McClaren zo graag doet. Twee keer leidde dat tot kansen, beide malen voor Luuk de Jong. Eerst stuitte hij op keeper Gabor Babos, een keer haalde Schöne zijn inzet van de doellijn.

Verder kwam FC Twente weinig in het ritme. Misschien was het de vermoeidheid na de confrontatie in de Europa League met Schalke afgelopen donderdag. Misschien was het even zoeken naar de juiste balans.

Van de min of meer gebruikelijke elf ontbraken Douglas en Willem Janssen wegens een schorsing. De Zweden Rasmus Bengtsson en Emir Bajrami waren de vervangers. Vooral Bajrami viel voorin wat uit de toon met veel balverlies.

NEC loopt uit

Meteen na de hervatting liep NEC verder uit. Kevin Conboy scoorde na een vrije trap van Ryan Koolwijk. McClaren greep in en bracht met Glynor Plet een extra spits.

Achterin maakte Nicky Kuiper na anderhalf jaar blessureleed zijn rentree. Het hielp niet. Na weer een vrije trap van Koolwijk zorgde Genero Zeefuik voor 3-0.

In de slotfase scoorde Glynor Plet voor FC Twente.

Dure nederlaag Twente