AMSTERDAM - De wegen van Indianapolis Colts en quarterback Peyton Manning scheiden na veertien jaar. Dat heeft eigenaar Jim Irsay van de NFL-club woensdag bekendgemaakt.

Manning zou donderdag een loyaliteitsbonus van 28 miljoen dollar hebben gekregen. Financieel riskant voor de Colts, aangezien de 35-jarige quarterback vorig seizoen vanwege een nekblessure niet inzetbaar was.

"Dit is heel moeilijk, want hij heeft zoveel betekend voor deze stad. Er zal nooit een tweede Peyton Manning komen", zei Irsay.

Manning loodste de Colts in 2006 naar de Super Bowl-titel. Op tal van lijsten neemt hij een prominente plaats in.

Zo is hij een van de vier spelers die meer dan 50.000 yards heeft gegooid en staat hij derde op de eeuwige ranglijst touchdown passes (399).

Invloed

Veelzeggend is dat de Colts in de twee decennia voor de komst van Manning in totaal 116 wedstrijden wonnen, één divisiekampioenschap veroverden en drie keer de play-offs haalden.

In het tijdperk-Manning wonnen de Colts 150 duels, acht divisiekampioenschappen en twee AFC-titels. Gedurende negen jaar achtereen ontbrak de club niet in de play-offs.

Zonder Manning werden de play-offs vorig seizoen gemist.

Manning zou in de belangstelling van verschillende teams staan. “Het was een grote eer om voor deze club uit te komen”, meldde de emotionele quarterback. "Waar ik ook heen ga: deze club blijft altijd in mijn hart."