AMSTERDAM - GreenEdge heeft woensdag de ploegentijdrit van de Tirreno - Adriatico gewonnen. De formatie bleek over de openingsrit van een kleine zeventien kilometer tussen San Vincenzo en Donoratico verrassend de snelste formatie.

GreenEdge deed 18.41 minuten over de vrij vlakke route langs de Italiaanse westkust.

Het achttal van GreenEdge, met de Nederlander Sebastian Langeveld, hield knap het RadioShack van Fabian Cancellara zeventien seconden achter zich.

Garmin finishte als derde team in dezelfde tijd als RadioShack. Team Sky werd vierde, voor Astana.

Matthew Goss kwam namens GreenEdge als eerste over de streep en mag de leiderstrui aantrekken in de zevendaagse etappekoers.

Rabobank

Langeveld won de ploegentijdrit vorig jaar nog met Rabobank. De bankformatie, met Lars Boom, Bram Tankink, Maarten Tjallingii, Matti Breschel, Juanma Garate, Steven Kruijswijk, Paul Martens en Michael Matthews, kwam er dit keer niet aan te pas.

De Rabo's werden slechts zestiende in 19.38 minuten. Vacansoleil-DCM eindigde op de dertiende stek van de 22 teams.

''Dit is niet wat we vooraf gehoopt en verwacht hadden”, meldt ploegleider Frans Maassen op de site van de ploeg. ''Het liep vanaf het begin niet echt lekker, maar ik had ook het gevoel dat de wind wat aanwakkerde gedurende de rit.''

''Ik wil me niet achter smoesjes verschuilen, maar het is wel opvallend dat de laatste ploegen allemaal niet zo’n beste tijd hebben gereden. BMC ging als topfavoriet van start en eindigde zelfs nog een seconde achter ons.”

Kruijswijk

Ook kopman Steven Kruijswijk reed niet sterk. Maassen: “Steven had duidelijk zijn dag niet vandaag. Hij kon weinig op kop komen en dat is geen goed teken. Maar goed, we hopen dat we in de komende dagen nog wat moois kunnen laten zien.”

De Belg Philippe Gilbert verkeert eveneens nog altijd niet in grootse vorm. Hij kon zijn ploeggenoten niet bijbenen en zijn team BMC eindigde slechts als zeventiende.

Donderdag volgt een rit over 230 km tussen San Vincenzo en Indicatore.