ALKMAAR - Gertjan Verbeek heeft met verbazing geluisterd naar de kritiek op zijn persoon na zijn aanvaring met vierde official Jochem Kamphuis in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. 

De trainer van AZ werd zaterdag naar de tribune gestuurd en moet zich vrijdag melden bij de tuchtcommissie van de KNVB.

''Er zijn een hoop moraalridders in Nederland. Ik vind zelf dat je mensen die liegen moet aanpakken. Er zijn te veel mensen die de boel besodemieteren en bedonderen'', foeterde Verbeek, die ook de politiek erbij betrok.

''Het kabinet heeft volgens mij ook gezegd dat je voor jezelf moet opkomen.''

Verbeek heeft het idee dat hij de schijn tegen heeft. ''Het heeft misschien te maken met mijn mimiek en postuur.''

Udinese

Verbeek deed zijn uitspraken op de persconferentie in aanloop naar het Europa League-treffen met Udinese van donderdag. Hij schat de Italianen iets hoger in dan zijn ploeg.

''Ik zou willen dat ik zo'n selectie tot mijn beschikking had. Ze hebben volgens mij 45 spelers onder contract", zei Verbeek.

Udinese staat vierde in de Serie A. ''Als je op vijf of zes punten staat van AC Milan en Juventus, doe je het heel goed. Op basis van dat soort feiten zijn zij favoriet."

Heilig

Verbeek vindt het moeilijk om de Italiaanse en de Nederlandse competitie met elkaar te vergelijken. ''Het is appels met peren vergelijken. Ze hebben een andere voetbalfilosofie."

De coach zag Udinese afgelopen weekend in actie tegen Atalanta (0-0). Verbeek was niet echt onder de indruk. ''Het tempo lag niet zo hoog. Er waren weinig kansen."

In de vorige ronde tegen Anderlecht hield AZ thuis de 'nul'. Daar focust Verbeek zich niet op. ''De speelwijze is heilig. We voetballen als altijd om doelpunten te maken."

Persconferentie Verbeek