ROTTERDAM - Aan de lijdensweg van Feyenoord komt maar geeneinde. Een week na de nederlaag bij FC Twente in het nationalebekertoernooi, ontnam AZ de Rotterdammers woensdagavond het laatsterestje hoop op een tweede eindklassering. Dankzij een ongekend hogeuitzege in De Kuip (0-3) is niet Feyenoord, maar AZ de voornaamsteuitdager van nummer twee PSV.

AZ, dat eerder het seizoen ook al in Eindhoven won, heeft zevenpunten minder dan PSV. De landskampioen uit Brabant heeft ook nogeen wedstrijd minder gespeeld. De Alkmaarders hebben na deoverwinning weer een puntje meer dan Feyenoord, de nieuwe nummervier van Nederland.

Morsen

Strijdlustig weigerden spelers en technische staf van Feyenoordzich vorige week na de uitschakeling door FC Twente in hetbekertoernooi neer te leggen bij een verloren seizoen. Decompetitie was nog lang, rekenden ze in Rotterdam. En waarom zoueen club als PSV niet nog heel veel punten gaan morsen?

Twee wedstrijden later weten zelfs de meest verstoken optimistenonder de Feyenoorders waarschijnlijk beter. Na het gelijke spel bijhet tegen degradatie strijdende Vitesse en de ruime thuisnederlaagtegen AZ, hebben de Rotterdammers dertien wedstrijden voor heteinde van de competitie inmiddels elf verliespunten meer dan nummertwee PSV. Daarbij wijst vooralsnog niets erop dat Feyenoord minderpunten zou verspelen dan de gewaande Brabantse concurrent om detweede eindklassering.

Verprutsen

De Rotterdammers stuitten ook tijdens het zevende duel binnendrie weken op de inmiddels bekende problemen. De ploeg herbergtniet de beste verdedigers, heeft grote moeite om het spel te makenen kent nog veel meer problemen met scoren. In navolging van deverloren bekerwedstrijd bij FC Twente en de onbesliste ontmoetingbij Vitesse, verschenen de spitsen van de Rotterdamse club opnieuwoog in oog met de vijandelijke doelman. Alleen al in blessuretijdvan de eerste helft verprutsten Van Persie, Smolarek en Buffeluitgelezen mogelijkheden op een treffer.

AZ leidde op dat moment al met 0-1. Perez, afgelopen weekgeselecteerd voor de Deense ploeg, profiteerde in de 23e minuut vanbesluiteloos verdedigen van de thuisploeg. De spits passeerdeLodewijks met een geplaatst schot: 0-1.

Verdiende treffer

De openingstreffer was op dat moment verdiend. Net als tijdensde onbesliste onderlinge ontmoeting in Alkmaar speelde AZ een veelbeter positiespel dan de thuisploeg. De gedurfd spelende bezoekerszetten de verdedigers van Feyenoord al vast op eigen helft en kozenin balbezit massaal de aanval.

De nederlaag van Feyenoord tekende zich verder af in de 47eminuut. Van Galen vond eenvoudig het hoofd van de geheelvrijstaande Elkhattabi. De topschutter van AZ knikte simpel zijnveertiende competitietreffer achter de kansloze Lodewijks. VanHaaren stond op dat moment al niet meer op het speelveld. Deblessuregevoelige verdediger waande zich voldoende fit om aan hetduel te beginnen. Na een botsing met Perez moest hij echtergeblesseerd afhaken.

Kampioen

Elkhattabi stond ook aan de basis van de derde treffer van AZ.Na 66 minuten werd hij nog onterecht wegens buitenspel afgefloten.Twee minuten later was de Marokkaan wel succesvol toen hij handigeen strafschop bij Swerts uitlokte. Landzaat maakte vanaf elf metergeen fout en trakteerde Feyenoord op een ongekend hogethuisnederlaag. Het Legioen reageerde cynisch op de zoveelsteteleurstelling van het seizoen. ''We worden kampioen'', klonk hetcynisch door De Kuip.