RADES/SOUSSE - De finale van de strijd om de Afrika Cup gaatzaterdag in Rades tussen gastland Tunesië en Marokko. Tunesiëverzekerde zich van een plaats in de eindstrijd door Nigeria viastrafschoppen te elimineren. Na de reguliere speeltijd enverlenging was de stand 1-1. In de tweede halve finale won Marokkoeenvoudig van Mali. Na een ruststand van 1-0 eindigde het duel in-0 voor de Marokkanen.

Voor de derde keer krijgt Tunesië de kans de AfrikaCup eindelijk in de wacht te slepen. De ploeg van de Fransebondscoach Roger Lemerre bereikte woensdag de eindstrijd in eigenland door het hoofd koel te houden in de strafschoppenserie tegenNigeria.

Verkeerd volkslied

Het gastland benutte alle strafschoppen. Voor Nigeria, dat zichvoor de start van het duel al kwaad maakte over het spelen van hetverkeerde volkslied, miste Odemwingie. Na 120 minuten voetbal wasde stand 1-1. In de eindstrijd neemt Tunesië het zaterdag op tegenMarokko, dat Mali in een eenzijdig duel met 4-0 versloeg. Na tweemislukte finales is Tunesië er alles aan gelegen voor eigen publiekde beker binnen te halen.

Karim Hagui, met 20 jaar het jongste lid van de Tunesischeselectie, schoot woensdagavond de beslissende strafschop raak. Detreffer leidde tot waanzinnige vreugdetaferelen op de tribunes.Tunesië had daarvoor weinig indruk gemaakt. Het maakte pas in deslotfase een eerder opgelopen achterstand goed. Daar had het weleen goedkoop verkregen strafschop voor nodig.

Vraagtekens

De gelijkmaker van Badra van de stip betekende welgerechtigheid. Bij de openingstreffer van Nigeria konden ookvraagtekens worden gezet. Aanvaller Kanu liet zich in de 67e minuutgemakkelijk vallen in het vijandelijke strafschopgebied. De arbiteruit Benin tuinde in het theater en legde bal op de stip. Okochamaakte gebruik van het geschenk, maar wel pas in tweede instantie. Zijnteamgenoten liepen naar de mening van de arbiter bij de eerstepoging te snel in.

De verlenging na de 1-1 in de reguliere speeltijd bracht ookgeen onderscheid aan, waardoor de loterij van de stip kon beginnen.Badra nam de eerste strafschop van de serie. Hij scoorde bij zijnlaatste actie voor Tunesië. De belangrijke speler kreeg zijn tweedegele kaart en mist door een schorsing de finale. Hij verliet intranen het veld.

Weinig indruk

Marokko speelde in de tweede halve finale met Mali. Na eenkwartier joeg Mokhtari de bal uit een vrije trap achter de doelman.Na de rust maakte de spits, spelend in Duitsland bijtweedebundesligaclub Wacker Burghausen, ook de tweede treffer voorMarokko. In de slotfase liep de finalist via Youssef Hadji en Nabilnog uit naar 4-0. Mali kreeg amper kansen. Topscorer Kanoute maakteweinig indruk.