AMSTERDAM - Uit een steekproef van NUsport onder 29 Nederlandse profwielrenners blijkt dat twintig van hen in 2012 nog geen bezoek heeft gehad van een dopingcontroleur. Negen renners moesten wel een out of competition test ondergaan.

In het nieuwe nummer van het magazine van NUsport, dat vanaf dinsdag in de winkel ligt, reageren de renners op de eenvoudige vraag.

Slechts één van hem wenst anoniem te blijven. Onder de gevraagde renners bevinden zich Robert Gesink, Thomas Dekker, Lars Boom, Johnny Hoogerland, Bauke Mollema en Wout Poels.

Niemand gezien

De meeste van de renners is het opgevallen dat de controles buiten competitie aan het afnemen zijn.

Joost Posthuma van RadioShack-Nissan, waar ook de broers Fränk en Andy Schleck en Fabian Cancellara rijden, zegt: "Het valt iedereen op dat het afzwakt, vooral het laatste half jaar. Vroeger kwamen ze ook op trainingskampen langs, hadden ze gelijk 25 man. Dit jaar? Niemand gezien."

Angstvallig stil

Tom Stamsnijder van Project 1t4i laat in een reactie weten: "Ik vind het angstvallig stil. Het is aanzienlijk minder."

"Ik had ze eerder en vaker verwacht", zegt Kenny van Hummel van Vacansoleil. "Ik vind het een storende zaak, het is verkeerd. De sport moet schoon blijven."

In het nieuwe magazine van NUsport vertellen 29 Nederlandse profrenners over hun recente ervaringen met dopingcontroleurs.