LISSABON - Portugal kampt vier maanden voor aanvang vanhet Europees kampioenschap voetbal met een probleem, dat in deAmsterdam ArenA vervelende herinneringen oproept. Het gras in denieuwe voetbalstadions wil niet groeien. Grasexperts zijn radeloos,de organisatie hoopt op een wonder.

De stadions in Porto, Braga, Aveiro en Leiria zijn al maandenklaar, maar de grassprieten willen maar geen wortel schieten. ''Wehebben gerenommeerde specialisten ingehuurd, maar resultatenblijven uit. Ik weet niet wat er met het gras loos is'', zegtGilberto Madail, voorzitter van het organisatiecomité.

Strandvoetbal

Het meeste zorgen baart de grasmat in het nieuwe stadion inPorto, waar straks Oranje speelt tegen Duitsland in de groepsrondevan het EK. ''Daar is het gras zo zacht, het voelt voor eenvoetballer aan als zand'', weet trainer Mourinho van Porto. De clubbleef om die reden tot nog toe in het oude Antas-stadion spelen. Inde drie andere stadions zijn al wel competitieduels afgewerkt.''Het leek meer op strandvoetbal'', vond een speler van SC BeiraMar.

De graskenners wijten de problemen aan het zelfs voor Portugesebegrippen koele weer en gebrek aan zon deze winter.Tuinbouw-ingenieur Joaquim Goncalves deelt derhalve de wanhoop bijzijn landgenoten niet: ''Wacht maar tot het voorjaar wordt. Danlost het probleem zich vanzelf op.''

Voetbaltempel

Het organisatiecomité is daar blijkbaar niet zo zeker van. Hetoverweegt in de nieuwe voetbaltempel van Porto de hele grasmateruit te rukken en er kant-en-klare rollen gras voor terug teleggen. Dat kost uiteraard wel wat: ongeveer 1 miljoen euro.