AMSTERDAM - Tom Boonen heeft maandag de eerste etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Belg was de snelste in de sprint van een uitgedunde kopgroep na een rit van 185,5 kilometer van Mantes-la-Jolie naar Orléans.

Boonen troefde José Joaquin Rojas en John Degenkolb af. De renner van Omega Pharma-Quick Step was oppermachtig. Voor Boonen was het de honderdste zege uit zijn loopbaan en zijn vijfde dit seizoen. Lieuwe Westra was de beste Nederlander. Hij eindigde als achtste.

Gustav Erik Larsson, die zondag de snelste was in de proloog, verloor zijn gele trui aan Bradley Wiggins. De renner van Team Sky zat in de kopgroep die ongeveer twee minuten voorsprong had op de achtervolgende groep.

De eerste koersuren verliepen zonder belangrijke gebeurtenissen. Vlak na de ravitailleringszone brak het peloton in tweeën, door de straffe wind.

Tot de ruim twintig renners in de eerste groep behoorden Alejandro Valverde, Tejay Van Garderen, Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Levi Leipheimer, Wiggins en de Nederlander Lieuwe Westra. Geletruidrager Larsson van Vacansoleil miste net als Bauke Mollema de slag.

Het verschil tussen beide groepen bedroeg kilometers lang ongeveer anderhalve minuut.

Bonificatieseconden

Naarmate de finish naderbij kwam, nam de eerste groep meer afstand. Ondertussen sprokkelde Wiggins kostbare bonificatieseconden door als eerste de passage van een sprint te passeren. De Engelsman mag daarom dinsdag de gele trui dragen.

In de finale draaide echter alles om de sprinters. Westra probeerde op vier kilometer van de streep nog te ontsnappen, maar hij kreeg geen ruimte. In de sprint toonde Boonen zijn goede vorm door Rojas en Degenkolb ruim voor te blijven.

Dinsdag staat de derde etappe in de zeventigste editie van Parijs-Nice op het programma, een rit over 194 kilometer met start in Vierzon en aankomst in Lac de Vassivière.