AMSTERDAM - In wat de topper van het weekend moest zijn, heeft FC Twente concurrent PSV keihard met de neus op de feiten gedrukt. De ploeg van Steve McClaren won in het Philips Stadion met historisch grote cijfers: 2-6.

Onwaarschijnlijk was het verloop van de eerste helft. Na 45 minuten stond PSV op eigen veld achter, 0-4. FC Twente wachtte af, ving de tegenstander op en knalde er overheen. Het was soms niet te geloven hoe effectief dat was.

Ola John vervolgde zijn mooie week door al na acht minuten zijn achtste doelpunt van het seizoen te maken. De buitenspeler die in de afgelopen week voor het eerst mee mocht met het grote Oranje, schoot vanaf een meter of 25 diagonaal raak.

De schuiver werd nog wel licht aangeraakt door PSV-doelman Andreas Isaksson, maar ook de Zweed kon niet voorkomen dat de bal in de verre hoe verdween.

Op rozen

Het bleek het begin van een historische namiddag in Eindhoven. Tien minuten na de openingstreffer scoorden de bezoekers na een snelle uitbraak. Na een fout van Wilfred Bouma gaf Luuk de Jong de bal op een presenteerblaadje aan Willem Janssen, die zonder nadenken de bal in het doel schoot.

Na een half uur leek die combinatie van spits en middenvelder weer een grote kans voor Twente op te leveren, maar deze keer kreeg De Jong de bal niet bij de geheel vrijstaande Janssen.

Malaise

Twee minuten later was de malaise voor PSV echter wel compleet toen Twente-verdediger Peter Wisgerhof zonder aangepakt te worden, mocht opstomen en de aanvoerder schoot vanaf een meter of twintig raak. Ook deze keer raakte Isaksson de bal nog aan, maar zag hij het speeltuig toch in het net verdwijnen.

Het kon echter nog erger voor de pauze, want Luuk de Jong maakte in de veertigste minuut ook nog de 0-4. Geheel vrijstaand mocht de spits zijn twintigste van het seizoen vallend binnenkoppen, na een puike voorzet van John.

Uitgefloten

Dat was ook de ontluisterende ruststand voor de ploeg van Fred Rutten. Nog nooit eerder stond PSV, dat heftig werd uitgefloten door de eigen aanhang, bij de pauze met 0-4 achter in een thuiswedstrijd in de eredivisie.

Vijf minuten na rust leek Twente-verdediger Douglas de Eindhovenaren een reddingslijn te gooien. De genaturaliseerde Nederlander leek na een onschuldig ogend duel met Ola Toivonen de Zweed na te trappen. Scheidsrechter Pol van Boeker aarzelde niet en toonde Douglas de rode kaart.

Vervelend record

Hiermee heeft de geboren Braziliaan een vervelend record bij FC Twente in handen gekregen. Douglas werd voor de vijfde keer uit het veld gestuurd in het shirt van FC Twente. Dat aantal haalde geen enkele andere speler van de Tukkers.

Erik ten Hag, nu assistent-trainer bij PSV, was de vorige recordhouder met vier rode kaarten. De voormalig verdediger speelde negen seizoenen voor Twente. Douglas is pas bezig aan zijn vijfde seizoen in Enschede.

Toivonen

Vlak na de rode prent voor de Twente-verdediger was het uitgerekend Toivonen die een vrije trap van Dries Mertens binnenkopte, zodat PSV terugkwam tot 1-4.

Er volgden meer kansen voor de elf man van PSV tegen de tien man van de Tukkers. Uit de volgende standaardsituatie, een corner, schoot een ongedekte Tim Matavz wild over en vlak daarna kopte Georginio Wijnaldum naast.

Alles of niets

De thuisploeg ging nog meer alles of niets spelen met het inbrengen van stormram Jan Vennegoor of Hesselink, die ook al vrij snel een goede mogelijkheid op 2-4 liet liggen.

Het was intussen al sinds de rode kaart eenrichtingsverkeer richting het doel van Nikolay Mihaylov, maar met enig kunst- en vliegwerk hoefde de Bulgaarse doelman geen tegendoelpunten meer toe te staan.

Leroy Fer

Sterker nog, uit een spaarzame uitbraak van Twente maakte Leroy Fer de 1-5. De middenvelder pikte de bal op eigen helft op en geen van de PSV-verdedigers kon hem achterhalen, waardoor de oud-Feyenoorder de bal achter Isaksson kon prikken.

Daarmee was een spectaculaire inhaalrace van de thuisploeg definitief uitgesloten, al weerhield dat Toivonen er niet van om nog de 2-5 te maken. Janssen maakte echter aan de andere kant ook nog 2-6.

Door de overwinning gaat Twente PSV voorbij in de stand. De Tukkers hebben nu één punt achterstand op koploper AZ, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. De ploeg uit Eindhoven staat derde met even veel punten als Twente, maar hebben ook een duel meer gespeeld.