AMSTERDAM - Hinkebenend en op het tandvlees vervolgde Ajax zondagmiddag voor eigen publiek de inhaalrace op de beste ploegen van de eredivisie. De Amsterdammers ontsnapten tegen Roda JC met een vierde competitiezege op rij (4-1).

Met dank aan invaller Lorenzo Ebecilio liet Ajax het niet net zo ver komen dat de tegenstander uit Limburg maximaal werd beloond voor een extreem verdedigende speelwijze.

Roda JC verzamelde zich bij balverlies als een handbalploeg massaal rond het eigen strafschopgebied.

Ze smokkelden bij spelhervattingen zoveel mogelijk seconden en hoopten op dat ene foutje bij de thuisploeg

Ajax startte met slechts drie verdedigers, van wie Jan Vertonghen en Toby Alderweireld voortdurend de aanval kozen.

Toch slaagde de formatie er voor rust niet in om de stevige spits Dmitry Bulykin ook maar één keer goed door te lucht aan te spelen.

Rendement

Dat de Rus weinig mogelijkheden kreeg, had te maken met het vele slordige balverlies van het elftal van Frank de Boer, die Theo Janssen weer een basisplaats gunde.

Het rendement van de buitenspelers was ook veel te laag. Aras Özbiliz worstelde afwisselend met zijn voorzetten en tegenstanders.

Miralem Sulejmani moest zich in zijn 150e wedstrijd voor Ajax al snel geblesseerd laten vervangen.

Ebecilio

Lorenzo Ebecilio, voor Sulejmani ingevallen, stond ongewild aan de basis van de openingstreffer.

Hij leed na veertig minuten knullig balverlies en zag vervolgens dat Sanharib Malki niet zo veel kansen nodig heeft (0-1).

Een deel van het Amsterdamse publiek was weinig vergevingsgezind en floot Ebecilio vervolgens bij ieder balcontact uit.

Het sierde de aanvaller dat hij zich niet verstopte en na rust bij de meeste gevaarlijke momenten van zijn ploeg vertrokken was.

Revanche

Want onder aanvoering van Ebecilio verhoogde Ajax na rust de druk op de defensie van Roda JC. Siem de Jong (over en naast) en Vurnon Anita waren dicht bij de gelijkmaker.

Maar uiteindelijk was het uitgerekend Ebecilio die na 68 minuten wel doel trof (1-1).

Anita tekende negen minuten later voor de bevrijdende treffer (2-1), waarna Ebecilio zich nog tweemaal revancheerde voor zijn fout bij de openingstreffer van Roda JC.