ARNHEM - Vitesse heeft in de Gelderse derby (2-0) tegen De Graafschap dik verdiend de volle buit veroverd. De Arnhemse ploeg was op alle fronten beter dan het verdedigend spelende De Graafschap.

De spitsen Wilfried Bony en Mike Havenaar beslisten het tegenvallende streekgevecht.

De bedoelingen van De Graafschap in het Gelredome werden al snel duidelijk.

Net als vorige week in de uitwedstrijd tegen Roda JC koos de nieuwe hoofdtrainer Richard Roelofsen voor zekerheid, met veel spelers achter de bal.

Vitesse kreeg daardoor van achteruit alle mogelijkheid het spel te maken.

Counters

Desondanks kreeg De Graafschap in de openingsfase bij vlot uitgevoerde counters de beste kansen.

Rydell Poepon en Michael de Leeuw verzuimden de score te openen. Na een moeizame start werd Vitesse echter sterker en sterker.

Vanaf de zijkanten zorgden Renato Ibarra en Alexander Büttner voor gevaar en ook het spitsenduo Wilfried Bony-Mike Havenaar maakte het de defensie van De Graafschap lastig.

Voorsprong

Na ruim een half uur leverde dat Vitesse een verdiende voorsprong op. Bony schoot van afstand fraai raak.

Vijf minuten later had Ibarra het duel definitief moeten beslissen, maar hij faalde alleen voor doelman Yves de Winter.

Onfortuinlijk

Ook na de rust had Vitesse veruit het meeste balbezit, maar overtuigend was het spel niet.

Op het middenveld ontbrak het aan creativiteit en voorin stond spits Havenaar wel vaak op de goede plek, maar was hij onfortuinlijk in zijn afwerking.

Dat gold ook voor Bony, die het na een fraaie actie van Anthony Annan te mooi wilde doen en zijn stiftje in de handen van doelman De Winter zag belanden.

Beslissing

Een kwartier voor tijd nam Vitesse eindelijk definitief afstand van De Graafschap. Havenaar tekende voor het tweede doelpunt.

Ook daarna liet De Graafschap de defensieve stelling slechts zelden los, waardoor de derby als voetbalgevecht nauwelijks kon boeien.