DEN HAAG - Heerenveen heeft zaterdagavond, als kanshebber op het behalen van de landstitel, twee belangrijke punten verspeeld.

De Friezen kwamen in de uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat ADO Den Haag niet verder dan 0-0.

Het was voor de eerste keer dit seizoen dat Heerenveen niet tot scoren kwam. Bas Dost, de meest productieve spits in de eredivisie, bleef daardoor op twintig treffers staan.

Voor ADO betekende het gelijkspel het vierde punt van dit kalenderjaar. De ploeg wist sinds 9 december 2011 niet meer te winnen.

Vooral in de eerste helft had Heerenveen, met Geert-Arend Roorda en Daryl Janmaat weer in de basis, wel aardige kansen. Een kopbal van Ramon Zomer werd van de lijn gehaald.

Luciano Narsingh kreeg twee aardige mogelijkheden maar was niet adequaat in de afronding. Datzelfde gold voor Bas Dost.

Gevaarlijker

Na de hervatting was ADO, wat behoudend begon, soms wat gevaarlijker. Ebi Smolarek en John Verhoek hadden een mogelijkheid, maar scoorden evenmin. Verder werd Brian Vandenbussche in het Friese doel nauwelijks op de proef gesteld.

Heerenveen zette routinier Gerald Sibon nog in als breekijzer, maar ook dat leidde niet tot resultaat. Het was het tweede opeenvolgende gelijkspel van Heerenveen, dat vorige week bij AZ op 3-3 bleef steken.

Statisch

''In de eerste helft hadden we moeten scoren'', zei Heerenveentrainer Ron Jans naderhand. ''We waren wat te statisch, maar hadden desondanks moeten toeslaan. In de tweede helft hadden we moeite met de passie van ADO. Er werd niet veel meer gecreëerd.''