HEERENVEEN - De KNSB zal in de komende maanden proberen om bij de internationale schaatsunie ISU steun te winnen voor een andere seizoensindeling.

Dat vertelde directeur sport van de KNSB, Arie Koops, bij de Essent ISU World Cup in Heerenveen.

“We willen op weg naar een compacter seizoen”, zei Koops. “We willen eigenlijk niet om de gunst van de kijker concurreren met de wielerklassiekers in het voorjaar.”

Daarom wil de KNSB de internationale wedstrijdkalender graag omgooien. De WK afstanden zou de bond graag begin februari georganiseerd zien gevolgd door het WK allround aan het einde van die maand.

Als slotakkoord van het seizoen zou dan de Essent World Cup Finale begin maart gehouden kunnen worden. “En misschien kan het WK sprint ook wel een stuk naar achteren”, denkt Koops.

Invloed

De KNSB heeft geen directe invloed op de samenstelling van de internationale kalender. “Het is niet iets waar we over kunnen stemmen”, legt Koops uit.

Daarom zal de bond voor het ISU-congres van juni 2012 proberen de geesten bij technische commissie van de ISU rijp te maken voor een andere seizoensindeling.

Ook voor de nationale kalender heeft de KNSB een paar wijzigingen in gedachten. De KNSB zet wederom in op de Schaatsweek, maar verlengt de periode.

NK allround

Volgend seizoen valt de Schaatsweek tussen 26 december en 6 januari. In die week wordt hoogstwaarschijnlijk een NK allround en een NK sprint georganiseerd.

Daarbij denkt de KNSB erover om het allroundtoernooi compacter te maken door al voor de 1500 meter de laagst geklasseerde rijders af te laten vallen. “Dat we van vierentwintig naar zestien rijders gaan en dan met acht de afsluitende tien kilometer rijden”, aldus Koops.