AMSTERDAM - Andy Murray heeft vrijdag voor een grote verrassing gezorgd door Novak Djokovic te verslaan in de halve finale van het ATP-toernooi van Dubai. Hij treft in de eindstrijd Roger Federer, die te sterk was voor Juan Martin Del Potro.

De Schot was na anderhalf uur met 6-2, 7-5 te sterk voor de Servische nummer één van de wereld.

Djokovic, drievoudig winnaar van het toernooi, begon goed aan de wedstrijd en verloor geen punt in zijn eerste twee servicegames. Bij de stand van 3-2 voor Murray slopen er wat foutjes in het spel van de nummer één van de wereld. De Serviër moest daardoor zijn servicegame inleveren.

Murray wist vervolgens zijn niveau naar een hoger niveau te tillen. Met enkele knappe winners won hij ook de daaropvolgende twee games, waarmee hij de set met 6-2 binnensleepte.

Djokovic, die de laatste ontmoeting tussen de twee eerder dit jaar op de Australian Open had gewonnen, lukte het niet om het tij te keren aan het begin van de tweede set.

Onnodige fouten

In de rally moest hij vaak zijn meerdere erkennen in de Schot. Ook maakte de meervoudig grandslamwinnaar veel meer onnodige fouten dan eerder deze week in Dubai.

Bij de stand van 1-0 in het tweede bedrijf ging Murray opnieuw door de service van de Serviër. Murray behield die break voorsprong tot hij bij de stand van 5-3 mocht serveren voor de wedstrijd.

Korte opleving

Djokovic herpakte zich plotseling en liet weer zien waarom hij nummer één van de wereld is. De Serviër wist de partij weer even in zijn richting te kantelen en pakte drie games op rij.

De opleving van Djokovic bleek van korte duur. Op 6-5 moest hij opnieuw zijn service inleveren, waarmee Murray de partij binnensleepte.

Federer

De Schot speelt zaterdag in de finale tegen Roger Federer. De Zwitser was in twee tiebreaks te sterk voor Del Potro: 7-6 (5) en 7-6 (6). Federer had het lastig en leek een derde set te moeten spelen, maar kwam in de tiebreak van het tweede bedrijf terug van een 6-2 achterstand en sloeg toe op zijn eerste machtpoint.

Federer was vorige maand in de eindstrijd van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam al te sterk voor Del Potro.

''Ik heb gevochten voor wat ik waard was. We zaten dicht bij elkaar en ik had wat meer geluk", zei de nummer drie van de wereld na afloop. Federer staat met 8-6 achter in zijn onderlinge ontmoetingen met Murray. ''Maar we hebben vorig jaar helemaal niet tegen elkaar gespeeld. Het is leuk dat we elkaar nu weer ontmoeten.''